latinica  ћирилица
08/07/2015 |  20:08 | Аутор: Независне

Тадић: Русија потврдила стратешко партнерство

Огњен Тадић, замјеник Предсједавајућег Дома народа ПСБиХ, коментаришућиу данашње неусвајање нацрта резолуције пред СБ УН изјавио је да је поступак Русије значајна потврда стратешког партнерства.

" Увијек када се постигне неки резултат који иде ка томе да се створе претпоставке на објективнији поглед на збивања из рата на простору бивше Југославије, па тако и БиХ, треба потпуно хладне главе доживјети ситуацију и трудити се да сви ми који овдје живимо извучемо битне поруке за будућност." изјавио је за "Независне" Огњен Тадић.

Кад год се свијет умијешао у унутрашње односе БиХ, напоменуо је, "били смо на ивици конфликта и проблема".

Такође је додао и "да треба похвалити поступак Руске Федерације, као и једног дијела земаља, које можда чак и не познају дешавања на нашим просторима задњих 20 или 30 година, али су препознали важност неусвајања документа, за који није било концензуса у земљи на коју се односи".

" Ми који живимо овдје не смијемо дозволити да се овај простор икада и било гдје наде у слицној ситуацији, већ све политичке мудрости требамо искористити да се на међународној сцени појављујемо искључиво као простор на којем се може радити и зарадити. " нагласио је Тадић.

Коментаришући шта се даље може очекивати, обзиром да ни оваквим исходом нису све стране задовољне, он је рекао да у овом случају није било страна.

" Овдје нема страна, већ навијача и позивам све који су навијали да разумно сагледају ствари и увиде да је ипак овако боље и да ћемо овако више допринијети миру и стабилности. Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић одбио је у овом тренутку коментарисати исход данашње сједнице Савјета безбједности УН, најављујуци своје обраћање тим поводом, за сутра.

Британску резолуцију о Сребреници данас је у Савјету безбједности УН блокирала Русија која је уложила вето, уздржане су биле Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела, док је преосталих 10 чланица гласало "за".