latinica  ћирилица
23/07/2015 |  08:27 | Аутор: РТРС

Посјета чланова Предсједништва БиХ наишла на опште одобравање

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, оцијенила је да је посјета чланова Председништва БиХ Србији била важна, јер Србија не одустаје од регионалног повезивања, искреног помирења и доброг односа са регионом.
Вучић уручио поклоне члановима Предсједништва БиХ - Фото: ТАНЈУГ
Вучић уручио поклоне члановима Предсједништва БиХФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је изјавила да је Србија почела процес у Берлину који ће бити настављен у Бечу, а много тога је већ урађено и увелико се и даље ради на повезивању земаља.
"Мислим да је једно од важнијих питања за земље западног Балкана управо инфраструктурно повезивање", додала је Зорана Михајловић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација,  Расим Љајић оцијенио је да је посјета чланова Предсједништва БиХ Србији била врло квалитетна, јер је било ријечи о важним пројектима, наводећи да већ у петак има заказан састанак са министром за економске односе са иностранством БиХ,  Мирком Шаровићем.
Љајић је рекао да у петак има састанак са Шаровићем, у чијем је ресору туризам, прецизирајући да ће током сусрета разрадити планове изнесене током посјете чланова Предсједништва БиХ Србији.

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић, рекао је  да је посјетом чланова Предсједништва БиХ Београду постигнут "хет-трик" у веома тешким околностима , јер је из једне ситуације у којој смо били у дефанзиви и сви губили утакмицу у региону, врло брзо преокренут резултат.
"Слика коју смо гледали само прије 11 дана из Поточара, из ситуације која је могла да се изроди у нешто веома опасно, данас смо имали потпуно дугачију ситуацију. Званични Београд је и те како добро одреаговао, требало је смоћи снаге да након онакве слике и онога што је требало да буде једно понижење претвори у веома квалитетну посјету са које су сви актери послали веома позитивне поруке", каже Спасојевић.


Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић, изазио је задовљство што се односи Србије и БиХ смирују, наводећи да је на "нама да из ситуација у које смо уведени туђим грешкама , изађемо својим напором".
Поводом јучерашњег сусрета премијера Србије Александра Вучића и чланова Председништва БиХ у Београду,  Јусуфспахић је  рекао да је на функционерима да направе конкретне кораке ка помирењу и заједничком напретку.
"Захвалан сам богу на томе што се односи измеду Србије и БиХ смирују. Камо среће да није било рата, да није било Сребренице, Братунца, онда би осећај био потпун. На нама је да се боримо да из ситуација у које смо увучени туђим грешкама изађемо својим напором", рекао је Јусуфспахић.

 Професор Факултета политичких наука Иво Висковић каже да је пријатељски тон посјете показао да је дошло до међусобног уважавања и приближавања.
 Висковић је оцијенио да су се политичари рационално понашали и да то доказује да смо напредовали у политичкој култури.
"Тај степен одговорности код водећих људи показује да смо као друштва и они као политичари сазрели, а то је добар знак за будућност", рекао је Висковић.