latinica  ћирилица
23/07/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

Беванда: Без средстава ММФ-а неминовни драстични резови

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда сматра да ће БиХ, уколико не добије средства ММФ-а, морати да направи драстичне резове врло брзо, али и процјењује да ће у наредним данима бити усвојена усаглашена реформска агенда.

"Ако не добијемо средства ММФ-а, онда ћемо морати радити драстичне резове, а мислим да на такве резове у другој половини године нисмо спремни", рекао је Беванда.

Он је за "Независне новине" истакао да инвеститори бјеже од БиХ јер су за улагање неопходни политичка стабилност, уређена законска регулатива и безбједност, односно све оно што БиХ нема.

Беванда је увјерен да се додатним напором и заједничком синергијом може све урадити да се иде ка аранжману са ММФ-ом и стабилизују јавне финансије.

Он је навео да би неусвајање реформске агенде био страшан ударац.

"Када се иде у доброј намјери, отворено разговара и покушава направити компромис, онда можемо добити и усаглашену агенду прихватљиву свим нивоима власти у БиХ", оцијенио је Беванда.

Он је рекао да је оптимиста и да ће се врло брзо, у наредним данима, доћи до рјешења и да ће бити усвојена усаглашена реформска агенда у БиХ.

"Мислим да ће, када се све то усагласи и када буде потписан документ који је прихватљив свим нивоима власти, сасвим логично бити да иде парламентима гдје ће видјети да је то добро за све у БиХ", каже Беванда.

Он је истакао да ће усаглашена агенда бити покретач да се промијени и начин размишљања и да се никада не покушава у БиХ на терет другог урадити нешто за себе.

"Немате ви ништа од тога ако нешто усвоји Савјет министара и федерална Влада а да, рецимо, није консултована власт Републике Српске или неког кантона. Нама треба само мало напора и поступања, не само по уставним надлежностима него и одговорностима, јер да би све функионисало треба вам сагласност оних који ће и реализовати обавезе из таквог документа", навео је Беванда.

Говорећи о механизму координације, Беванда је истакао да је једном неодговорношћу СДП-а напуштено оно што је договорено јер су из тога изишли, а руководили су федералном Владом и имали гласове у Савјету министара.

Он је рекао да се често у јавности говори, посебно у федералним медијима, како је Република Српска усвојила свој документ о механизму координације, што, како је навео, није тачно.

"То није био документ Републике Српске, него заједничког тима за координацију који је послат на усвајање властима ФБиХ, Републике Српске, Савјета министара и дистрикта Брчко. Само је Република Српска завршила тај посао, а сада се приказује као да они траже нешто своје или нешто лоше. Они су једини урадили оно што смо договорили да ћемо сви учинити ", истакао је Беванда.

Он је рекао да је велика штета што то тада нису сви прихватили.

"И сада интензивно радим на томе и знам када се сујете повуку и када радите за добробит свих - онда се мора доћи до успјеха, а не да стално говорите да сте за европски пут, а држите фиге у џеповима", каже Беванда.