latinica  ћирилица
23/07/2015 |  11:12 | Аутор: СРНА

Ципрас није добио руску помоћ, па прихватио ултиматум?

Грчка је тражила од Русије десет милијарди долара за штампање драхми, али Москва је то одбила, па Атини није преостало ништа друго сем да прихвати захтјеве повјерилаца - пише "Грикрепортер", а преносе грчке "Вијести Економика".

Уколико је ово истина, оцјењују аутори, Грчка се, како су и претпостављали многи стручњаци, обратила Русији за финансијску помоћ, а вјероватно и Кини, у настојању да напусти "поље гравитације" еврозоне.

"Грикрепоретер" наводи да је од почетка године премијер Алексис Ципрас имао у плану враћање драхми, о чему су били информисани кључни људи у његовој влади, укључујући сада већ бившег министра финансија Јаниса Варуфакиса.

Осим тога, својим посјетама Русији Ципрас је хтио да изврши притисак на Њемачку и да је увјери да отпише дио грчког дуга.

Москва је одуговлачила до посљедњег тренутка и одговор је стигао у вријеме кулминације грчке драме - у ноћи послије одржаног референдума.
Наводно, одговор је био негативан.

Све што је преостало у том тренутку Ципрасу јесте да се "преда" њемачкој канцеларки Ангели Меркел - наводи локално издање "Грикрепортера".

Међутим, коментаришући наводе грчких медија, портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков тврди да Грчка није тражила финансијску помоћ од Русије.

"Више пута смо, на различитим нивоима, рекли да се грчка страна и њено руководство нису обраћали Русији за помоћ", наводи Песков.