latinica  ћирилица
23/07/2015 |  12:38 | Аутор: РТРС

Арбитража о Пиранском заливу прераста у аферу

Хрватска би у арбитражи око границе са Словенијом могла изгубити двије трећине Савудријске вале, ако је судити према аудиоснимку који је објавио Вечерњи лист.

Уколико се утврди  да су информације заиста достављане Словенцима, цијели процес могао би бити доведен у питање. Јер из снимка се може закључити да је предсједник Суда у раној фази поступка изјавио како су Словенци добили оно што су хтјели на мору. Како јавља РТВ Словеније, Јернеј Секолец, словеначки представник у Арбитражном суду, дао је оставку на ту дужност.

 Словенски премијер Миро Церар изјавио је да његова влада није била информисана о тајним разговорима словеначког члана арбитражног суда Јернеја Секолеца и службенице министарства спољних послова Симоне Дреник те најавио да ће тражити њихову одговорност за садржај који је и у Словенији оцијењен скандалом који може угрозити рад арбитражног суда. Говорећи о могућем расплету дипломатског скандала, Церар је изјавио да се он и садашња влада заузимају за непристрасно и независно дјеловање арбитраже о граници, те да ће зато и убудуће 'учинити све за такву оријентацију трибунала'.

Потпредсједник Одбора за спољну политику Европског парламента Андреј Пленковић - упутио је писмо Комисији у којем поставља питање: 'Будући да су Комисија и Савјет од самог почетка уложили значајне напоре и свој ауторитет у успјех рјешавања спора арбитражним поступком, које ће мјере подузети ако се покажу тачним наводи о грубом противправном дјеловању.

Ванредно стање у Влади Словеније

Словеначки министар спољних послова Карел Ерјавец хитно се вратио са годишњег одмора, у министарству влада ванредно стање, а за данас је најављена и сједница владе, након што су медији у Србији и Хрватској објавили да се унапријед зна да је Словенија побједник арбитражног спора о поморској граници са Хрватском.

Како пише данашње љубљанско Дело, једно од главних питања гласи како то да су београдски таблоид Курир и загребачки Вечерњи лист добили транскрипт разговора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред Судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова.

"Сумње у то скоро да нема, документ им је могла обезбједити само обавјештајна служба", наводи Дело.

Позивајући се на неименоване изворе, Дело наводи и да брзо сазивање конференције за новинаре шефице хрватске дипломатије Весне Пусић треба схватити као "наставак специјалног рата хрватске владе против арбитражног поступка".

У коментару на првој страни Дело у наслову оцјењује да је ријеч о "прљавим методама", као и да "то што су Секолец и Дреникова разговарали јесте проблем, али је то што Хрватска прислушкује - скандал".

Због објављивања транскрипата разговора Секолеца и Симоне Дрежник словеначка државна телевизија синоћ је оцијенила да је на помолу нови словеначко-хрватски, европски и свјетски Вотергејт.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија - по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничим договором с пописа арбитара Европске комисије.