latinica  ћирилица
23/07/2015 |  13:36 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ утврдила Приједлог закона о раду какав тражи ММФ

Влада ФБиХ утврдила је данас Приједлог закона о раду, чије доношење од власти у БиХ већ неколико година тражи Међународни монетарни фонд , као услов за нови кредитни аранжман, а противе му се сви синдикати радника.

Најкрупнија измјена у закону односи се на ограничавање колективних уговора, који сада имају неограничен рок, на трајање до три године.

Из Владе ФБиХ  саопштено је да се Приједлогом закона о раду домаћи прописи хармонизују са законодавством ЕУ и европским принципима и стандардима, прије свега када је ријеч о организацији радног времена, побољшању безбједности и здравља на послу трудница, породиља и дојиља.

"С циљем законске заштите основних права радника из радног односа, одговарајуће мјесто у закону имају и поједина права која су садржана у одредбама колективних уговора, с обзиром на правну природу тих уговора", саопштено је из Владе ФБиХ након данашње сједнице у Мостару.

Из Владе ФБиХ истичу да је циљ новог  законског  приједлога заштита запослених и лица која траже посао од сваког облика дискриминације.

За разлику од рјешења у сусједним земљама, закон не предвиђа уговор о раду на одређено вријеме као изузетак и не даје предност закључивању уговора о раду на неодређено вријеме.

"Законом је само ограничено трајање уговора на одређено вријеме и утврђени услови када тај уговор `прераста' у уговор о раду на неодређено вријеме", наводи се у саопштењу.