latinica  ћирилица
23/07/2015 |  14:12 | Аутор: СРНА

СМ: Утврђен Приједлог закона о странцима

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог закона о странцима, који је усклађен са одговарајућом легислативом Европске уније.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Приједлогом закона, који је усклађиван са 10 директива и 11 уредби Европске уније, регулисани су поступак уласка странаца у БиХ, укључујући и визни и безвизни режим, путне исправе за странце, боравак странаца и њихово удаљење из БиХ, прихват и стављање под надзор, саопштено је из Савјета министара.

Овим законом, у чију су израду били укључени и међународни експерти те невладин сектор у БиХ, жели се на трајнији и ефикаснији начин ријешити питање миграционих токова у земљи, уз уважавање међународних норми и реалности.

Савјет министара БиХ донио је данас и одлуку о усвајању оквирне стратегије за провођење Конвенције о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици у БиХ за период 2015 - 2018. године.

Стратегија садржи сет мјера које ће надлежни органи у БиХ провести до 2018. године ради остваривања стратешких циљева - осигурање свеобухватне, ефикасне и инклузивне превенције насиља над женама и у породици, успостављање мултидисциплинарног и координисаног система заштите жртава тог насиља, унапрјеђење претпоставке за кажњавање починилаца насиља и унапрјеђење оквира провођења интегрисаних и полноосјетљивих политика за спречавање и борбу против насиља над женама и насиља у породици.

Усвајање Стратегије предложило је Министарство за људска права и избјеглице ради осигурања досљедног провођења Конвенције Савјета Европе.

Задужене су све надлежне институције БиХ да се активно укључе у реализацију планираних активности из Стратегије.

Конвенција о превенцији и борби против насиља над женама и насиља у породици усвојена је 2011. године у Истанбулу, а БиХ је 7. новембра 2013. године постала шеста земља чланица Савјета Европе која је ратификовала ову конвенцију.