latinica  ћирилица
23/07/2015 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Косор: Споразум са Словенијом више не постоји

Бивша хрватска премијерка Јадранка Косор, која је 2009. са словенским премијером Борутом Пахором потписала споразум о арбитражном рјешавању граничног спора у Пиранском заливу, сматра да тај споразум више не постоји, док најјача опозициона странка ХДЗ тражи да споразум буде стављен ван снаге.

Након што је на основу стенограма разоткривено договарање судија у арбитражном вијећу с представницом словенске владе, Косор је на твитеру поручила да "споразум више не постоји", пренела је Хина.

"Оставке у Словенији говоре да су снимци о нечасној работи аутентични. Суд нема кредибилитет. Споразум више не постоји", написала је Косор чијим је потписивањем споразума о арбитражи омогућено деблокирање приступних преговора Еуропској унији.

Најјача опозициона странка ХДЗ данас је затражила од предсједника Републике, Владе и Хрватског сабора да тренутно и безувсловно ставе ван снаге Споразум о арбитражи између Хрватске и Словеније о територијалном разграничењу у Пиранском заливу.

Од предсједника Владе Зорана Милановића траже да хитно сазове састанак с предсједницима парламентарних странака како би се ускладиле будуће заједничке активности у циљу постизања консензуса за заштиту националних и државних интереса.

И друге опозиционе странке затражиле су ванредну саборску сједницу.