latinica  ћирилица
23/07/2015 |  18:24 | Аутор: СРНА

БиХ задржава преговарачку позицију у вези протокола са ЕУ

БиХ задржава усвојену преговорачку позицију у разговорима са Европском заједницом ради закључивања Протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима, којим би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ, закључено је данас на сједници Савјета министара БиХ.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Преговорачка позиција се задржава потпуно поштујући Споразум о стабилизацији и придруживању који не познаје термин традиционалне трговине.

Ови закључци су усвојени након што је Савјет министара БиХ информисан да БиХ и ЕУ ни након три рунде разговора нису пронашле обострано прихватљиво рјешење о потписивању Протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима, којим би се узело у обзир приступање Хрватске ЕУ.

БиХ је понудила компромис о узајамном повећању постојећих царинских квота за шећер, рибу и вино, при чему је спремна да одобри и повећање царинских квота из Анекса Привременог споразума за количине просјечног трогодишњег увоза тих роба из Хрватске у периоду од 2009-2011. године.

Дирекција за европске интеграције БиХ задужена је да писмено информише ентитетске и Владу Брчко дистрикта о тренутном статусу преговора, те разлозима због којих БиХ не одустаје од става наведеног у усвојеној преговарачкој позицији.

Министарство иностраних послова БиХ ће упознати и дипломатско-конзуларна представништва са тренутним стањем у преговорима између БиХ и Евопске комисије, с циљем предузимања активности на представљању позиције БиХ.

На сједници је наглашено да БиХ жели доћи до рјешења које задовољава интересе БиХ и ЕУ.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај са састанка делегација БиХ и Европске комисије за преговоре ради закључивања Протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима између Европске заједнице и БиХ који је одржан у Бриселу 29. маја.

Извјештај је усвојен у другом дијелу сједнице на приједлог Дирекције за европске интеграције, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Савјет министара БиХ донио је и Правилник о унутрашњој организацији Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, чиме се стварају материјално-техничке и кадровске претпоставке за почетак рада и функционисање Агенције у складу са законом.

Истовремено се испуњава обавеза у вези са Законом о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ и то не само у погледу надзора примјене овог закона, већ и осигурања извршења једне од законских надлежности, поступања по пријавама о коруптивном понашању и заштити узбуњивача.