latinica  ћирилица
23/07/2015 |  19:45 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска добила документ иза којег може стати (ВИДЕО)

Текст агенде je основа за многе реформске потезе који ће се проводити.

- Након 11 верзија, тешких преговора, вагања сваке ријечи Српска је добила документ иза којег може стати, рекла је премијерка Жељка Цвијановић гостујући у Дневнику РТРС-а.

Цвијановићева је истакла да је било одређених манипулација, усвајања одређеног текста који није био коначан, него је био прелиминарни.

- Потрудили смо се да дођемо до текста који је прихватљив за Владу Српске. Чињеница да је ово 11 верзија у односу на оригинални текст говори заправо колико пута смо морали ствари да мијењамо, рекла је Цвијановићева и додала да је то данас један текст који може послужити као основа за многе реформске потезе.

Коментаришући чињеницу да је данас Предсједништво БиХ разматрало Реформску агенду, Цвијановићева је рекла да то доживљава као неку врсту позитивног сигнала који они желе да пошаљу, али да нису надлежни за та питања.

Предсједништво Босне и Херцеговине дало је рок од седам дана Савјету министара да усвоји одлуку о механизму координације. Коментаришући такву одлуку, премијерка Цвијановић нагласила је да је текст већ одавно припремљен, а остало је само да се усвоји.

"Имамо врло кредибилан папир и очекујем да он буде усвојен без било каквих играрија. У том случају можемо говорити о неким брзим и кратким роковима", рекла је Цвијановићева.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт реформске агенде за Босну и Херцеговину за период 2015-2018 година.

Реформска агенда обухвата шест значајних области: јавне финансије, опорезивање и фискална одрживост; пословна клима и конкурентост; тржиште рада; реформа социјалне заштите и пензија; владавина права и добро управљање; и реформа јавне управе.

Након Владе Републике Српске и Савјет министара подржао је реформску агенду за БиХ, саопштено је из ове институције. У саопштењу се између осталог наводи да агенда представља битан инструмент за економско-друштвени развој и ствара претпоставке за убрзање процеса интеграције Босне и Херцеговине у Европску Унију. Агенду није прихватило Предсједништво БиХ.