latinica  ћирилица
24/07/2015 |  08:26 | Аутор: СРНА

Николић и српски гардисти на војној паради у Пекингу

Предсједник Србије Томислав Николић и јединица Гарде Србије присуствоваће војној паради у Кини 3. септембра у част побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и јапанске предаје, пишу "Вечерње новости".
Кинеска војска (фото: www.theguardian.com) -
Кинеска војска (фото: www.theguardian.com)

Иако детаљи још нису утаначени, према сличном сценарију као за параду у Москви, план је да једна јединица српске Гарде уз неколико представника других видова Војске Србије отпутује у Пекинг крајем августа да би се увјежбали са домаћим војницима и војницима "гостима", наводи лист.

"Новости" подсјећају да је кинеско Министарство националне одбране упутило још у априлу званичан позив припадницима Министарства одбране и Војске Србије да дођу на војну параду, с обзиром на допринос Србије побједи над фашизмом, али и због традиционално добрих односа двије земље и војске.

Позивајући се на информације из кабинета предсједника Србије, "Новости" наводе да ће се током вишедневне посјете Кини Николић, осим присуства војној паради, састати са предсједником Кине Си Ђинпингом, са којим ће разговарати и о заједничким инфраструктурним пројектима, прије свега о брзој прузи Београд - Будимпешта.