latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:06 | Аутор: Jutarnji list

Пирански залив - умјесто арбитраже шпијунска афера

Вео мистерија надвио се над случајем звучне снимке разговора словенског судије арбитра др. Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред Арбитражним судом Симоне Дреник.
Актери арбитраже о Пиранском заливу (Фото: Facebook, Srećko Niketić/CROPIX, Blaz Samec/DELO/CROPIX) -
Актери арбитраже о Пиранском заливу (Фото: Facebook, Srećko Niketić/CROPIX, Blaz Samec/DELO/CROPIX)

Како је пренијело љубљанско Дело, службеници словеначког Министарства спољних послова користе криптоване телефоне за комуникацију, па се претпоставља да је прислушкивање обављено или у Секолецову стану у Бечу или у стану Симоне Дреник у Словенији.

Јасно је да машту голица и питање која тајна служба стоји иза тог професионално обављеног посла. У Словенији на све стране оптужују Хрватску, а посебно је гласан био Изток Подбрегар, бивши функцинер словеначке обавјештајне службе СОВА. Он је за словеначке медије без дилеме утврдио “да је ријеч о дјеловању хрватских обавјештајних служби које имају законско право да дјелују изван својих граница“.

Обавјештајни гафови

Уједно је напао словеначке функционере што нису били свјесни да би могли бити прислушкивани и што нису користили криптовану комуникацију. Чини се да у Словенији до сада није никоме пала на памет могућност да је снимак направила обавјештајна служба неке друге државе и затим дала Хрватској како би ова могла да заштитити своје интересе у сасвим компромитованом арбитражном поступку. Јер, тешко је замислити да би хрватски “Џејмс Бондови“, колико год били вјешти, сами успјели “скинути“ разговор у Бечу.


Но, и Подбрегар и многи други у Словенији критикују сада и своје обавјештајне службе те се питају како то да нису С. Дреник ставили под заштиту. Кад је  о томе ријеч, треба се подсјетити да се Словенија и није баш обавјештајно прославила у својој модерној историји.

А онда слиједи прави и досад најозбиљнији обавјештајни скандал између Хрватске и Словеније. У јануару 1998. недалеко од словеначког градића Заврч припадници словенске обавјештајне службе  су комбијем с тада најсавременијом електронском опремом за прислушкивање залутали на хрватску страну границе, гдје су их ухапсили хрватски гранични полицајци. И привели, испитали, пустили кући, али пјешице, без комбија.

Због те је афере мјесто министра обране морао напустити Тит Турншек, а афера се дуго вукла по Словенији. Готово годину и по дана, а на готово истом мјесту ухапшена су још два словенска шпијуна.

Јанша забрљао
Односе с Њемачком је  у озбиљне проблеме довео 2007. године тадашњи словенски премијер Јанез Јанша кад је одређеним сигналима дао до знања да се у Љубљани, у једном стану, смјестила екипа њемачке тајне службе БНД која је прислушкивала телефонске разговоре на Балкану, а циљ је био ући у траг Радовану Караџићу и Ратку Младићу.

БНД се након тога покупио, а Ангела Меркел била је толико бијесна да дуго није жељела да разговара с Јаншом.