latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер Србије обилази Крупањ

Премијер Србије Александар Вучић обишао је данас станара куће изграђене након поплава у селу Красава, чиме је започео посјету општини Крупањ.
Вучић у посјети општини Крупањ - Фото: ТАНЈУГ
Вучић у посјети општини КрупањФото: ТАНЈУГ

Власник новоизграђене куће покрај пута ка Крупњу Драгољуб Андрић рекао је да је имао имање на другом мјесту у селу Красава, које је клизиште однијело.
 Пошто му је клизиште разрушило стару кућу он је био принуђен да се смјести код дјеце, на чијем имању је изграђена нова кућа уз помоћ Владе Србије и ЕУ.
 Андрић каже да је веома захвалан Влади и ЕУ јер су му изградили кућу у коју се уселио почетком године. Према његовим ријечима, сада чак има и боље услове живота него раније.
 Иначе, Андрић је пензионер и има троје дјеце, и чак и праунуче, а породица живи претежно од пољопривреде.
 Предсједник општине Крупањ Раде Грујић рекао је да су штете поплава готово све саниране.
 "Послије 14 мјесеци стање је добро. Сви грађани који су остали без кућа су добили кров над главом. 27 кућа је озидано - 17 су финансирали Уједињени Арапски Емирати, 10 ЕУ преко УНОПС, 10 људи је добило новац којим су сами дигли куће, и 3 куће су сазидали донатори. Укупно 40 кућа је урађено нових, а 193 кућа је поправљено", објаснио је он.
 Такође је казао да се обнавља путна инфраструктура, додајући да је од посебног значаја пут Коренита-Крупањ, који ће премијер, заједно са министарком за грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана МИхајловић данас отворити.
 Тај пут, према његовим ријечима, скратиће грађанима Крупња пут до Лознице, то јест Дрине за до 20 минута.
 Грујић је истакао да је обновљена и инфраструктура, ријеке потпуно саниране, регулација урађена.
 Телеком мијења цијелу оптичку мрежу, електро-мрежа је санирана, а раде се, превентиве ради, бујичне преграде на рекама.
 У плану је 19 бујичних преграда, 4 су већ изграђене. "Ако не урадимо те преграде имаћемо поново проблема", указао је Грујић.
 Он је изразио захвалност донаторима и Влади на помоћи, додајући да су посебно захвални и грађани Крупња који су претрпјели велике штете.
 Истовремено је додао да има још проблема са клизиштима, али пошто их има преко 400 немогуће их је санирати на брзину.