latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Уставни суд укинуо казну Санадеру- слиједи обнова поступка?

Уставни суд Хрватске укинуо је правоснажну пресуду којом је бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен на једиствену казну затвора од 10 година у случајевима "Хyпо" и Ина-МОЛ, објавили су хрватски портали.
Изрицање пресуде Санадеру (архив) - Фото: HRT
Изрицање пресуде Санадеру (архив)Фото: HRT

Позивајући се незваничне информације из два извора, од којих је један из Уставног суда, лист наводи да је сједница поводом уставне тужбе некадашњег премијера Хрватске одржана у уторак.
 Није познато да ли је та одлука донесена једногласно и које ће бити њене конкретне посљедице, али је извјесно да ће суђење Санадеру у овом предмету бити поновљено.
 Усвајање уставне тужбе, практично значи да је правоснажна пресуда Санадеру укинута, прецизира се.
 Нису познати разлози укидања, односно за која је Санадерова уставна права Уставни суд закључио да су му била прекршена током кривичног поступка.
 Против Санадера је у децембру 2011. подигнута оптужница која га је теретила да је за десет милиона евра мита с предсједником Управе МОЛ-а Золтом Хернадијем договорио измену дионичарског уговора Ине и МОЛ-а по којем је управљачка права у Ини предао МОЛ-у.
 Ова је оптужница спојена с ранијом за ратно профитерство којом је Санадер био отужен даје као замјеник министра спољних послова током рата 90-их године од Хипо банке узео провизију од 3,6 милиона куна.
 Санадер је за та два кривична дјела осуђен на јединствену казну затвора од 10 година и њу је прошле године потврдио Врховни суд.