latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:01 | Аутор: СРНА

Линта: Одбити захтјев за изручење генерала Ђукића Хрватској

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта одбацио је као безочну лаж оптужбе Хрватске да је српски генерал у пензији Борислав Ђукић учествовао у минирању бране "Перуча" код Сиња и затражио од Црне Горе да одбије захтјев за његово изручење Загребу.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта тражи од министра правде Црне Горе Зорана Пажина да донесе одлуку да генерал Ђукић буде пуштен из притвора и да се слободно врати својој породици у Београд.

Он свој захтјев заснива на чињеници да Хрватска не посједује ниједан конкретан доказ да је генерал Борислав Ђукић имао намјеру или добио наређење да сруши брану "Перуча".

"Важно је нагласити да је крајишко државно и војно руководство, као и ЈНА прије тога, било апсолутно против рушења бране `Перуча`. Да су ЈНА и крајишко руководство имали намјеру да сруше ту брану они би то учинили без проблема, јер су располагали довољним материјалним и кадровским капацитетима", саопштио је Линта.

Он подсјећа да је крајишко руководство у договору са представницима међународне заједнице брану и хидроелектрану "Перуча" препустило у искључиву надлежност снага УНПРОФОР-а у другој половини 1992. године.

Линта наглашава да су крајишке власти биле не само против рушења бране, него су чак покушале да оспособе за рад хидроелекрану "Перуча" крајем 1991. године, а као доказ наводи елаборат који су урадиле крајишке власти и који је био достављен команди УНПРОФОР-а с циљем да се обезбиједи електрична енергија за села Врличке крајине.

Други доказ, наводи Линта, јесте састанак који је одржан крајем 1991. године у Бечу између хрватских и крајишких представника на коме је, између осталог, разговарано о обнови рада хидроелекране "Перуча", а том сасатанку је са хрватске стране учествовао инжењер по презимену Колега.

Линта истиче да је брана "Перуча" оштећена, прије свега, у агресији хрватских оружаних снага под називом "Масленица" на Равне котаре јануара 1993. године током које је погинуло 348 Срба, међу којима 35 жена и троје дјеце и протјерано више од 10.000 Срба.

Он напомиње да је хрватска страна за вријеме напада на Равне котаре гађала и брану и хидроелекрану минобацачима с циљем да уништи систем за пренос електричне енергије.

"Јасно је као дан да је циљ монтираних оптужница против генерала Ђукића и десетина других Срба са подручја Врличке крајине и шире искривљавање историјских чињеница и покушај да руци правде измакну наредбодавци и извршиоци злочина над српским цивилима и заробљеницима током и послије хрватске акције `Масленица`", навео је Линта.

Ђукић је ухапшен 18. јула на Аеродрому Тиват, по потјерници загребачког Интерпола, ради обезбјеђивања присуства у кривичном поступку због злочина против човјечности, наводно почињеног од августа 1991. до краја 1993. године.

Према документацији Документационо-информационог центра "Веритас", Ђукић је као командант 221. моторизоване бригаде 9. Книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи.