latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Рибник - више од 26 заселака још нема воду

Више од 26 заселака на платоу Мањаче који припадају општини Рибник још немају воду, а највећи проблем у реализацији водоснабдијевања је недостатак средстава.

Начелник општине Рибник Горан Савић рекао је  да је општина из свог скромног буџета прошле године завршила пројекат водоснабдијевања тог подручја који је коштао 53.000 КМ.

"Изведбеним пројектом обухватили смо сва домаћинства без обзира на удаљеност од водоводног система `Бањица`, заједничког пројекта Бањалуке и општине Рибник", навео је Савић.

Он каже да Бањалука има већи буџет и успјела је да знатан дио својих села прикључила на градски магистрални водовод. "Нажалост, нисмо то могли пратити, па је на том подручју за сада реално завршено уже подручје Мјесне заједнице Ситница које има задовољавајуће водоснабдијевање", рекао је Савић.

Према његовим ријечима, ове године планирано је издвајање 200.000 КМ из буџета Рибника да би се кренуло у реализацију водоснабдијевања најбројнијих села.

"Нисмо могли издвојити више да кренемо у реализацију дијела пројекта. Иначе, прорачунска вриједност цијелог пројекта да сва домаћинства добију воду са система `Бањица` премашује 1,5 милиона КМ", каже Савић и додаје да би ова водоводна мрежа снабдијевала водом 241 домаћинство.

Савић истиче да Рибник тренутно не располаже тим износом јер има још двије године старих кредитних обавеза и планира се оно што је реално могуће у датом тренутку, нагласивши да из текућег буџета за пројекат водоснабдијевања "Бањица" из године у годину може издвајати по 100.000 КМ до 300.000 КМ.

"Ако будемо могли издвајати годишње 300.000 КМ за рјешавање водоснабдијевање ових заселака биће нам потребно неких пет година. Ако се не нађу неки допунски извори прије тога", истиче Савић.

Он је рекао да општина тражи све могућности, како би се нашла средства за рјешавања водоснабдијевања засеока на платоу Мањаче који припада општини Рибник.

Савић је рекао да је водоснабдијевање проблем и на подручју Чађавице, гдје је раније рађено и улагано у системе цјевовода.

"Међутим, старо извориште Јаворевача некуда је дијелом `одлутало` и не може обезбиједити довољно воде, због чега је урађен пројекат спуштања воде са резервоара Ситница - Бањица у Чађавицу, за шта је ове године предвиђено око 100.000 КМ", навео је Савић.

Према његовим ријечима, у овом сушном периоду ангажовано је комунално предузеће и цистерна која на терену снабдијева бунаре и локве за напајање стоке.