latinica  ћирилица
24/07/2015 |  11:46 | Аутор: СРНА

Звиздић и Новалић наредне седмице код Цвијановићеве о реформској агенди

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић најавио је да ће у сриједу, 29. јула, са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем посјетити Бањалуку како би са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић разговарали о механизму координације.
Премијерка Жељка Цвијановић и премијер ФБиХ Фадил Новалић - Фото: СРНА
Премијерка Жељка Цвијановић и премијер ФБиХ Фадил НовалићФото: СРНА

"До јуче је за нас најважнија ствар на свијету била реформска агенда. Сада је то иза нас и сад је за нас најважнија ствар механизам координације", рекао је Новалић данас на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према ријечима шефа Делегације ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка, након реформске агенде, слиједи утврђивање механизма координације.

"Утврђивање механизма координације је сљедећа фаза, начин на који ће се он утврдити, како ће се обезбиједити поштовање уређења ове земље, различитих надлежности", рекао је Вигемарк истичући важност да механизам координације одражава структуру БиХ и да се избјегну евентуалне злоупотребе механизма координације.

Вигемарк је поручио да су све ово питања која треба да усагласе домаће власти између себе.

"ЕУ са своје стране није поставила никакве рокове, да то мора бити наредне седмице, мјесеца нити било када, него једноставно нагласила да то мора бити што је прије могуће, свакако прије него БиХ почне преговоре за чланство", додао је Вигемарк.

Он је констатовао да механизам координације треба да буде функционалан. "Да би био функционалан, треба нам политичка воља, јер без ње и искрене жеље за заједничким радом неће бити ни резултата", рекао је Вигемарк.

Влада Републике Српске јуче је усвојила реформску агенду, а Новалић је на данашњој конференцији за новинаре након састанка са Вигемарком рекао да ће Влада ФБиХ тај посао завршити у понедјељак, 27. јула.