latinica  ћирилица
24/07/2015 |  11:59 | Аутор: СРНА

Запрепашћујућа одлука да се Високим Дечанима одузме земља

Епархија рашко-призренска ангажовала је правни тим како би заштитила имовину манастира Високи Дечани, након што је апелационо вијеће Врховног суда самопроглашеног Косова поништило одлуку тог суда из 2012. којом је манастиру признато власништво над 24 хектара земље.
 - Фото: Screenshot
Фото: Screenshot

Епархија у саопштењу изражава запрепашћење и забринутост због ове одлуке.

"Апелациони суд се, неочекивано и без преседана, прогласио ненадлежним за ово питање и упутио је предмет на основни суд у Пећи, чиме се у практичном смислу поништава рад Врховног суда /самопроглашеног/ Косова на овом предмету од 2008. године", појашњава се у саопштењу.

Епархија истиче да је у току протеклих седам година Суд посебне коморе Врховног Суда више пута потврдио своју надлежност по овом питању, што најновију одлуку апелационог суда чини нелогичном и правно неутемељеном.

"Имајући у виду далекосежне посљедице ове одлуке, која је донесена прегласавањем уз снажан отпор двоје од пет судија, и правне преседане, Епархија рашко-призренска ангажовала је свој правни тим, који у сарадњи са међународним експертима ради на изналажењу правних мјера које треба да буду примијењене с циљем заштите имовинских интереса Српске православне цркве", истиче се у саопштењу.