latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ спремна да помогне Србији око миграната

Европска унија пажљиво прати ситуацију у вези са мигрантима у Србији и региону и припрема програм помоћи за њихово збрињавање, речено је у сједишту Европске комисије.
Прихват и смјештај миграната (илустрација) - Фото: ТАНЈУГ
Прихват и смјештај миграната (илустрација)Фото: ТАНЈУГ

"Комисија стоји уз Србију у овој ванредној ситуацији и у сталном је контакту са властима у Београду, како би се нашао начин да се помогне", потврдила је за Тањуг Маја Коцијанчич, портпаролка комесара за суседску политику и преговоре о придруживању Јоханеса Хана.
 У Србију је посљедњих мјесеци ушло на десетине хиљада избеглица, махом из Сирије и Авганистана, а премијер Александар Вучић је недавно упозорио да српски буџет не може још дуго да издржи терет њиховог збрињавања.

 Коцијанчич је рекла да ЕК поздравља успостављање јединственог прихватног центра у Прешеву.
 У Европској комисији кажу да из Београда још нису примили конкретан захтјев за помоћ, али да су, у случају да Србија затражи помоћ, спремни да издвоје средства из фондова за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту, као што је то био случај током катастрофалних поплава прошле године.

 Поред тога, стручњаци Комисије довршавају планове за регионални програм подршке земљама Западног Балкана и Турској који треба да почне да се примјењује од септембра.
 Око осам милиона евра из тог програма биће усмјерено на идентификацију миграната, размјену информација и успостављање механизма за њихов повратак, а програм се ради у координацији са европском граничном службом Фронтекс, Међународном организацијом за миграције и Високим комесаријатом за избеглице Уједињених нација.