latinica  ћирилица
24/07/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић:Договор с Хрватском или арбитража у спору око границе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће у Београду и Загребу постојати расположење за договор о спорним питањима у вези с границом између двије државе, а ако до тога ипак не дође две стране ће се, вјерује, договорити да се то питање ријеши на арбитражи.

"Надам се да ћемо са Загребом то ријешити у доброј вјери, и мислим да ће за то постојати добра воља и у Београду и Загребу. Ако не, мислим да ћемо имати снаге да се заједнички договоримо да идемо на арбитражу", поручио је премијер новинарима у Крупњу одговарајући на питање да ли и Србија може бити у спору са Хрватима и Словенцима имајући у виду дио заједничке границе.
  Он је прецизирао да Србија има спор око границе само са Хрватском и да то није само питање Шаренградске аде како се то обично поједностави и изразио увјерење да дијалогом и озбиљним разговором може да се нађе рјешење.
  Примијетио је, међутим, да не могу неке земље у својим политичко-правним сукобима око граница које имају најмање са пет земаља, да користе пет различитих принципа.
 "Дајте користите бар један па да знамо шта мислите", поручио је премијер.
 Он је рекао да се у спору са Словенијом и БиХ не могу користити два принципа, "са ЦГ трећи, а са Србијом ћете четврти".
 Упитан како коментарише то што Приштина није почела да примјењје део Бриселског споразума, он је најавио разговор на ту тему у наредним данима.