latinica  ћирилица
24/07/2015 |  14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Експерти: Хрватска ће тражити излазак из арбитраже

Хрватска влада ће на ванредној сједници парламента о арбитражном споразуму са Словенијом највјероватније затражити подршку за повлачење из поступка, што је као могућност најавила министарка спољних и европских послова Весна Пусић, сматрају словеначки стручњаци.
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

Заказивање ванредне сједницу парламента на тему арбитражног споразума од предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић затражио њен бивши колега Иво Јосиповић.

"Мислим да би Хрвати могли ићи скоро до краја јер им арбитража никада није пријала и прихватили су је само како би могли ући у ЕУ. Словенци нису знали који би био прихватљив начин за рјешавање овог проблема јер су Хрвати били већ на вратима ЕУ", рекао је Иво Вајгл, пренели су словеначки медији.

Пут за наставак је, каже, дао сам суд када је врло брзо и јасно рекао да очекују да ће Словенија ускоро именовати новог судију. Такође, додао је, суд је потврдио да намјерава да настави са радом и да заврши поступак у одређеном року.

"Суд се тако само дистанцирао од нечега што се може само оквалификовати као ексцес. Овај разговор је био само непотребан и болан ексцес, доказ нашег волунтаризма када је у питању наступ на међународној сцени, а разговор, без обзира на начин на који је откривен, о чему треба расправљати, није довољан разлог за то да се хрватска повуче из споразума који је тако жарко жељела", додао је он.

Алојз Петерле каже да се ради о словеначком пропусту а да је Хрватска поступила према својим већ раније виђеним навикама.

"Проблем је у томе што је за Хрватску могуће само једно рјешење а то је њихово виђење ствари, што смо већ видјели у случају споразума Дрновшек-Рачан када смо са повјерењем у нашег премијера у скупштини снажно прихватили споразум. Хрватска је то схватила као побједу Словеније и обуставила поступак. Могли би да кажемо - већ виђено“, рекао је Петерле.

Словеначки медији спекулишу да би арбитразног судију у граничном спору са Хрватском Јернеја Секолеца у том поступку могао замјени стручњак за међународно право Ернест Петрић или правник и дипломата Борут Бохте.

Као кандидат споменут је и бивши предсједник Словеније Данило Турк, али је он ту могућност одбацио јер је, како објашњава, учествовао у изради споразума о формирању арбитраже.

Иначе, Правилник Арбитражног суда предвиђа да национални суд и земља из које долази члан који је поднио оставку имају рок од 15 дана за именовања новог члана овог суда. У противном, замјеника ће именовати предсједник суда Жилбер Гијом.

Послије свега Хрвати кажу да је Арбтражни суд компромитован и да у складу са тим арбитражни споразум више не постоји. Хрватска влада најавила је да ће затражити ванредно засједање Сабора, а словеначки медији наводе да није сасвим јасно о чему би парламент требало да се изјасни.