latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:23 | Аутор: СРНА

Митровић: Реализовати циљеве референдума (ВИДЕО)

Предсједништво Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила подржало је на данашњој сједници одлуку Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ са захтјевом да се реализују циљеви референдума, изјавио је данас предсједник ове организације Недељко Митровић.
Сједница Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике СрпскеФото: СРНА

- Ми ћемо изаћи на референдум јер смо, између осталог, и категорије становништва које су највише у протеклом рату претрпјеле злочин који је још непроцесуиран и зато имамо свако право да овакву активност подржимо, рекао је Митровић новинарима након сједнице Предсједништва.

Он је напоменуо да је ова организација још 2011. године била за одржавање референдума о правосуђу БиХ, али да је тада референдум замијењен структуралним дијалогом, који је "доживио фијаско".

Митровић је изразио незадовољство процесом и начином ревизије објеката гдје се чувају посмртни остаци ексхумираних лица у БиХ, наводећи да Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила сумња у добре намјере Међународне комисије за тражење несталих, Института за нестала лица БиХ и Тужилаштва БиХ.

- Основу за тако нешто нам даје то што у тим процесима није предвиђено присуство никог из наше организације, стручака из Републике Српске и представника Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, није завршена ни централна евиденција несталих у Институту за нестала лица. Све то нас упућује у сумњу и да се ради о маскирању укупног броја несталих, истакао је Митровић.

Он је навео да ова организација није против ревизије посмртних остатака који се налазе у спомен-костурницама и мртвачницама, али да јесте против да се антрополошки преглед врши само уз присуство представника ИЦМП-а.

Митровић је поновио незадовољство ове категорије становништва у тражењу несталих лица, као и то да ова организација и даље остаје при ставу да се врши системска дискриминација према тражењу несталих из Републике Српске.

Он је додао да о томе говоре и подаци из ове године, према којима је идентификовано 26 несталих из Српске, док је с друге стране само за Сребреницу идентификовано 136 несталих.

Према његовим ријечима, на сједници Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила одлучено је и да се убрза узимање крвних узорака ради вршења идентификације везане за гробницу у Гостовићима на Озрену.

- Имамо основе да претпоставимо да је из те гробнице, гдје се налазе остаци 74 Србина, које су убили муџахедини, ексхумирано најмање 27 тијела, а ни ИЦМП ни Тужилаштво БиХ нема ништа против да се идентификација уради унутар институција и установа из Српске, што ћемо и учинити, рекао је Митровић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила навео је да је на данашњој сједници поздрављена одлука Владе Српске о издвајању 900.000 КМ за додатно запошљавање дјеце из ове категорије становништва, као и да се Међународни дан несталих лица обиљежи на Озрену.