latinica  ћирилица
24/07/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Дрецун: Рјешење о полисама осигурања неприхватљиво за Србију

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је суспендовање Споразума о признавању полиса осигурања политички маневар којим Приштина покушава да ријеши питање осигурања на начин који је неприхватљив за Србију.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"За Србију је неприхватљиво суспендовање Споразума о признавању полиса осигурања за возила на административним прелазима. То је још један политички маневар Приштине којим настоји да на мала врата уведе питање статуса у разговоре о нормализацији односа у Бриселу", рекао је Дрецун новинарима у парламенту Србије.

Према његовим ријечима, Приштина настоји да Споразум о осигурању повеже са питањем таблица.

"Претходним споразумом дефинисано је да кроз централну Србију могу да пролазе возила са статусно неутралним таблицама, односно она која имају ознаку КС, а Приштина сада жели да се омогући кретање возилима са таблицама РКС, односно 'Република Косово'. То није био предмет договора, ни разговора, такви аутомобили не могу да се крећу кроз централну Србију", рекао је Дрецун.

Министар самопроглашеног Косова за дијалог са Србијом Едита Тахири изјавила је да је Приштина суспендовала Споразум о признавању полиса осигурања Србије и самопроглашеног Косова потписан 23. јуна у Бриселу, а који је данас требало да ступи на снагу.

Она је нагласила да се то догодило због тога што српска страна није успјела да изврши потребне припреме за спровођење Споразума, о чему су је обавијестили из ЕУ.