latinica  ћирилица
24/07/2015 |  16:49 | Аутор: СРНА

Мјере за ефикасније функционисање "Вода Српске"

Приједлог мјера за успостављање рационалне и ефикасне функције Јавне установе "Воде Српске" предвиђа унапређење облика организације управљања сектором вода, заступајући принципе и стратешке одреднице јачања постојеће институције, да би се у наредном периоду ефикасније управљало водама у Републици Српској.

Посебна пажња мора се посветити јачању потенцијала и ресурса сектора вода у вези са извршењем примарног задатка који се односи на припрему планова управљања водама, заштиту од штетног дјеловања вода, кориштењу вода и заштити вода, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У том смислу морају се унаприједити функција и дјеловање установе "Воде Српске", које су прописане Законом о водама, а односе се на управне послове провођења општег интереса, реализације пројеката извођења радова, одржавања водних објеката и система.

Овај приједлог мјера допринијеће побољшању управљања јавним водним добром и системима, побољшању управљања и одржавања корита ријека и водног земљишта, што ће дати подстрек и локалним заједницама, удружењима грађана, спорту и рекреацији и другим развојним потребама у Републици Српској.

Приједлог мјера, који је предложило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, јуче је усвојила Влада Републике Српске, која је задужила Управни одбор и менаџмент "Вода Српске" да у року од мјесец дана израде динамички план реализације приједлога и посредством Министарства доставе Влади на усвајање.