latinica  ћирилица
24/07/2015 |  17:53 | Аутор: РТРС

Нови закон о раду у Српској до краја године? (ВИДЕО)

Влада ФБиХ утврдила је јуче Приједлог закона о раду, који је један од кључних услова Међународног монетарног фонд за нови стенд-бај аранжман. То је поново покренуло причу хоће ли и када, сличан документ бити усвојен и у Републици Српској.

Влада Републике Српске обавезала се Економском политиком, а Парламент планом рада, да ће нови Закон о раду бити донесен до краја 2015. године.

Иако је годинама главна тема разговора послодаваца и синдиката, приближавања ставова готово да нема. У Влади Српске истичу да би ово вруће питање требало да буде стављено на дневни ред послије сезоне годишњих одмора.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је да је у току усаглашавање ставова социјалних партнера у вези са новим законом о раду обећавајући да закон неће бити усвојен, ако не буде имао подршку свих. Ставови социјалних партнера у Републици Српској, међутим, нису промијењени – послодавци инсистирају на новом Закону – синдикат сматра да нема потребе за тим и да прво треба обезбиједити да се проводи постојећи Закон о раду. 

Смањења радничких права у Републици Српској неће бити, увјерава ресорни министар Миленко Савановић. У току је, каже, усаглашавање ставова социјалних партнера.

- Нећемо ништа урадити, а да то неко од социјалних партнера не прихвата. На путу смо рјешења и закон о раду ићи ће у процедуру одмах послије годишњих одмора, рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Иако су у Влади оптимисти, приближавања ставова социјалних партнера за сада нема. Синдикат о новом закону о раду неће ни да разговара, а послодавци неће да разговарају ни о чему другом док то питање не буде ријешено.

- Он је по свему превазиђен и захтјева прилагођавање и директивама ЕУ и међународним стандардима и законима који су у међувремену усвојени у Српској, истакао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Кључне измјене у новом Закону о раду који је предложила Влада Федерације, у највећој мјери, подударају се и са захтјевима Уније удружења послодаваца Републике Српске, уз додатак да се у Српској трајање колективног уговора ограничи на пет година. У Савезу синдиката не дијеле ово мишљење. Страхују од смањења радничких права и не виде потребу да се уопште доноси нови закон.

- Јер говорити о закону о раду када се преко милијарду марака дугује радницима за неисплаћене плате и готово толико за неуплаћене доприносе, што је и званични податак из институција које прате уплате доприноса, мислим да је стварно непримјерено, нагласила је Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Предсједник Владе Федерације и данас је бранио нови Закон о раду, а подршку му је пружио и шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк.

- Овај нови Закон о раду смањује права кроз новопотписане колективне уговоре које имамо намјеру потписати, смањује права повлаштенима и повећава права развлаштенима, рекао је Фадил Новалић, предсједник Владе Федерације БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк нагласио је да је садашњи систем врло ригидан.

- Искрено говорећи то је заоставштина титоизма, додао је он.

На Новалићево убјеђивање, међутим, синдикати у Федерацији одговорили су најавом протеста оног тренутка када Закон уђе у парламентарну процедуру. Ни њихове колеге у Републици Српској, ако се нађу у истој ситуацији, не одбацују ту могућност.