latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:03 | Аутор: РТРС

Загађена вода у србачким селима- ниво пестицида већи 1.600 пута! (ВИДЕО)

Док већина мјештана Српске због тропских врућина и дугог сушног периода бригу има због недостатка воде за пиће, у рубним мјестима општине Србац, гдје водоводна мрежа није изграђена, воде има довољно, али је загађена.

 Иако се налазе на богатом подземном базену воде за пиће, мјештани Кукуља и Лилића због утврђене повећане концентрације пестицида, воду из бунара и пумпи не користе. 

Стална мјеста окупљања у хладовини угоститељских објеката мјештани Кукуља и Разбоја Лијевчанског, замјенили редовима испред ватрогасне цистерне. Вода за пиће најтраженији је производ у селу.

- Ситуација је алармантна јер се појавио огроман број пестицида у нашој води овдје у Кукуљама, малом Разбоју Лилићу и мислим у цијелом региону Лијевче поља, рекао је Радојица Видовић, Кукуље.

Зоран Бркић из Разбоја Лијевчанског истакао је да је катастрофална је ситуација за ово подручје који је пољопривредни крај.,

Анализе узорака воде показале су вриједности два врло опасна пестицида која се користе у ратарској и повртарској производњи, 1.600 пута веће од дозвољених.

- Металхлор и терибутизан су у сваком случају штетни. Имају повећане дозе и свакако да су штетни, нагласио је Горан Бабић,
начелник Одјељења за инспекције општине Србац.

Из Дома здравља Градишка поручили су да оштећују малте не све органе, могу да буду канцерогени а истовремено могу да утичу и на репродукцију односно на плодност становништва.

Вода на угроженом подручју општине Србац као и рубним дијеловима сусједне општине Градишка, редовно се контролише. Док пестициди не буду уништени, на снази су алтернативни облици снабдијевања водом за пиће.

- Возимо сваки дан воду а данас ћемо у једном селу у Малом Разбоју оспособити хидрант да у том дјелу не морамо сваки дан возити воду, додао је Драго Ћирић, начелник општине Србац.

Трајно рјешење за грађане рубних дијелова србачке општине у Лијевче пољу је изградња водоводне мреже. За ове намјене неопходно је од постојећих инсталација изградити додатни примарни вод дужине око 10 километара, за шта је потребно обезбиједити око 1,5 милиона марака.