latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:18 | Аутор: СРНА

Ватра се приближила кућама на Пељешцу и у Кршану

Ватра се приближила кућама на подручју хрватског полуострва Пељешац и у мјесту Кршан у Истри, а гашење пожара отежава вјетар, јављају хрватски медији. Ватра се приближила на стотињак метара од кућа у мјестима Данчање и Бријеста на Пељешцу, а осим те линије, активан је и пожар код Јањине.
Пељешац и даље гори (фото: nezavisne.com) -
Пељешац и даље гори (фото: nezavisne.com)

Пељешац брани 400 ватрогасаца, а на терен су упућене нове екипе из разних крајева Хрватске.

Главни ватрогасни руководилац Славко Туцаковић изјавио је да у гашењу пожара помажу канадер и хеликоптер, да се ситуација мијења из минута у минут, те да је терен неприступачан.

Према његовим ријечима, пожар на Корчули је локализован, на Учки је под контролом, гасе га два канадера, а на Брачу, гдје је јуче букнуло неколико пожара, ватрогасци добијају битку с ватром.

Пожар који је букнуо јуче током грмљавинског невремена у Пломину до данас је "прогутао" више од 300 хектара бјелогоричне шуме, траве и ниског растиња.

Осим пожара, Хрватску је јуче погодило снажно грмљавинско невријеме, дијелови Загреба остали су без струје, а стабла су падала на паркирана возила и саобраћајнице.

Невријеме је захватило скоро цијелу Хрватску, а у Сплитско-далматинској жупанији, између Макарске и Трогира, било је десетак акција спашавања на мору.