latinica  ћирилица
24/07/2015 |  19:22 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против Здравка Мамића

Загребачко тужилаштво подигло је данас оптужницу против извршног предсједника Фудбалског клуба "Динамо" Здравка Мамића због пријетње.Хрватски медији незванично сазнају да је ријеч о пријетњи менаџеру фудбалера Роберта Мурића.

Оптужница терети Мамића да је 9. децембра 2013. на састанку о склапању новог уговора за тада малољетника који је професионално играо за клуб, рекао да ће, ако му узму играча, "убити, побити и одслужити" његовог оца и двојицу мушкараца који су дошли да заступају интерес фудбалера, са намјером да их застраши, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Он је осумњичен да се потом унио у лице једном од мушкараца и рекао да ће му "ишчупати гркљан", те да је присутнима у неколико наврата поновио да ће их "убити и одслужити".

Мамићеве пријетње су "код тројице мушкараца изазвале осјећај страха и несигурности за њихов живот", наводи се у саопштењу.

Мамић је од раније под истрагом хрватске Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала због сумње да је са братом Зораном, извршним предсједником Хрватског фудбалског савеза Дамиром Врбановићем и порезником Миланом Пернатом оштетио Фудбалски клуб "Динамо" за око 15,5 милиона евра, а буџет за око 1,6 милиона евра необрачунатог и неплаћеног пореза.

Мамић је из "Динама" незаконито извукао најмање око 6,8 милиона евра, док је његов млађи брат Зоран на том клубу, али и утаји пореза незаконито зарадио око пет милиона евра.

Браћа Мамић и Врбановић пуштени су из истражног затвора 15. јула, након уплаћене кауције.