latinica  ћирилица
25/07/2015 |  17:08 | Аутор: СРНА

Пале: Помен за погинуле припаднике Јахоринског одреда

У храму Успења Пресвете Богородице на Палама данас је служен парастос за више од 30 погинулих припадника Првог /Јахоринског/ одреда бригаде Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и њиховог легендарног команданта Рајка Кушића.
Помен за погинуле припаднике Јахоринског одреда - Фото: СРНА
Помен за погинуле припаднике Јахоринског одредаФото: СРНА

Након парастоса, чланови Удружења ветерана овог одреда положили су цвијеће и вијенце на Централно спомен-обиљежје погинулим припадницима Војске Републике Српске, те на Кушићев гроб у Јахоринском потоку.

Предсједник Удружења Борислав Цицовић подсјетио је да је овај одред формиран почетком 1992. године и да је био ангажован на цијелој територији Републике Српске.

"Више од 30 припадника је погинуло. Они су дали своје животе за стварање Републике Српске и то не смије бити заборављено", нагласио је Цицовић.

Подсјећајући да се помен служи сваке посљедње суботе у јулу, он је изразио наду да ће идуће године вијенце и цвијеће положити на спомен-плочу, на којој ће бити исписана имена страдалих припадника одреда, која би требало да буде постављена у спомен-парку за који је општина Пале обезбиједила плац.

Замјеник начелника Центра јавне безбједности Источно Сарајево Предраг Ћајић рекао је да припадници МУП-а и Првог одреда бригаде Специјалне полиције са поносом чувају успомену на погинуле другове и њихов допринос стварању Републике Српске и очувању српског народа на овим просторима.

"Улога комплетне бригаде Специјалне полиције у одбрамбнено-отаџбинском рату била веома значајна и пресудна у првим данима одбране српских простора", истакао је Ћајић.

Први одред Специјалне полиције МУП-а Републике Српске дјеловао је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Ратни командант ове јединице Рајко Кушић, осим што је упамћен као херој одбрамбено-отаџбинског рата, прославио је Пале као истакнути спортиста.

Био је вишеструки првак Балкана и Европе у џудоу и освајач златне медаље на Универзијади.