latinica  ћирилица
25/07/2015 |  18:00 | Аутор: Б92

Финале Мундијала 2022. у граду који још увијек не постоји

Свјетско фудбалско првенство 2022. године у Катару биће посебно из много разлога, а његов избор са собом је носио много контроверзи.
Катар потврдио СП 2012. - Фото: илустрација
Катар потврдио СП 2012.Фото: илустрација

Наиме, мјесецима се већ спекулише да су челници ФИФА подмићивани како би гласали за домаћинство Катара, а корупционашки скандал у Свјетској кући фудбала (ФИФА) појачао је намјере многих да крену у борбу против Мундијала у овој држави.

Такође, осим оних са финансијског аспекта, организација највећег турнира на свијету погођена је и другим великим проблемима.

Екстремно високе температуре у Катару током љета, када се обично организује Свјетско првенство, довеле су до тога да се размишља и о промјени термина, па није нереално да за седам година најбољи фудбал гледамо на зиму.

Међутим, оно што је вјероватно најфасцинантнија чињеница у вези са СП у Катару јесте да град Лусаил, у којем ће бити одиграно финале, још увијек не постоји. Лусаил тек треба да буде изграђен и биће смјештен на обали, на сјеверном дијелу регије Ал Дајен. Простираће се на 35 километара квадратних и пружиће дом за око 260.000 људи.

Централни објекат овог града биће "Лусаил Ајконик стадион" који ће имати капацитет од 86.250. Овај стадион биће домаћин отварања и финалног меча Свјетског првества 2022. године.

" 'Лусаил Ајконик' стадион представљаће савршени објекат за отварање и финале Свјетског првенства. Стадион ће инспирисати нову генерацију регионалних и међународних објеката у које ће бити уграђена технологија за хлађење која не штети околини и природи. Она ће обезбиједити идеалне услове за играче, али и гледаоце. Дизајн стадиона навијачима обезбјеђује оптималну видљивост на терену, као и удобна сједишта. Његова љепота и амбиција репрезентују понос и ентузијазам које смо показали надмећући се до сада, што ћемо наставити да радимо до дана када ће ФИФА наградити Свјетско првенство 2022. годину у Катару, али и послије тога", рекао је шеик Мохамед бин Хамад Калифа Ал Тани, предсједник организационог одбора СП у Катару.

Послије Мундијала биће коришћен за организацију многих спортских манифестација.