latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:08 | Аутор: Агенције

Путин: Русија неће сукоб, али ће бранити своје интересе

Русија не жели конфронтације али ће бранити своје националне интересе, изјавио је руски предсједник Владимир Путин у интервјуу за швајцарску телевизију РТС.
Владимир Путин   (Фото:itnetwork.com) -
Владимир Путин (Фото:itnetwork.com)

- Русији није у интересу да тражи конфронтације са другим земљама. Али некад напросто морамо да бранимо своје интересе. И то ћемо несумњиво и даље чинити, истакао је Путин, а пренијела агенција Тас.

Предсједник Русије је такође изразио наду да у Европи неће бити новог рата.

- Надам се да тога неће бити. Али било би пожељно видјети да Европа више исказује своју независност и суверенитет, рекао је Путин.

- Ако морамо да идемо у Вашингтон да бисмо разговарали о интерним питањима са нашим европским партнерима, то је помало чудно, каже руски председник.

Путин је додао да Сједињене Америчке Државе не би требало да се руководе принципом "ко није уз нас, против нас је".

- Званични Вашингтон води своју политику како жели и у складу са својим интересима. Али то не значи да актуелне америчке власти имају право да иду по свијету, отимају људе и одводе их у своје затворе, у стилу 'ко није са нама, против нас је, истакао је први човјек Русије.

Путин је навео како званична Москва ипак жели да успостави дијалог са САД и Европом како по питању ситуације у Украјини, тако и о економским питањима.

- Веома се надамо да ће доћи до тог дијалога и да ће он резултовати рјешењима која би била прихватљива за све, а тичу се питања од украјинске кризе до економских проблема, рекао је руски предсједник.

Путин је критиковао улогу САД у трци у наоружању, а њихово дјеловање против Фифе оцијенио као "неприхватљиво".

- Сједињене Државе кандидат су за домаћина Свјетског првенства 2022. године. Њихов најближи савезник у Европи, Велика Британија, кандидат је за 2018. годину. Питам се да ли је та борба против корупције наставак борбе за кандидатуру, рекао је Путин.

- У сваком случају, нека земља, била велика или мала, не може да по свијету хвата кога хоће и трпа га у свој затвор, додао је он.