latinica  ћирилица
28/07/2015 |  10:45 | Аутор: СРНА

Русија: Влада поклања државну земљу Русима

Руска влада намјерава да поклони државну земљу Русима који прихвате да живе у Сибиру, на истоку те у граничним дијеловима "Пацифичког прстена". Они који прихвате понуду моћи ће да путем интернета означе земљу која их занима, а у понуди су обрадиве и пошумљене површине, пише "Сибериан тајмс".
Сибир (Фото: photosibir.org) -
Сибир (Фото: photosibir.org)

Према приједлогу, земља ће прећи у власништво насељеника уколико се они на њој задрже у периоду од пет година.

Интерес за план је огроман и до сада се о могућностима насељавања интересовало око 30 милиона људи, поготово младих Руса, показују истраживања.

- Бесплатна земља има снажан потенцијал за развој источних територија и прилика је да се радикално повећа далекоисточна популација са 6,4 на 36 милиона, сматра Александар Галушка, министар за развој регија.

Према анкетама, 28 одсто испитаника користило би земљу за оснивање индивидуалних самоодрживих домаћинстава, 19 одсто жели да постану пољопривредници, док 16 одсто жели, једноставно, да промијени пребивалиште.

Приједлог закона, који чека одобрење Москве, руским грађанима нуди прилику да добију хектар земље и бесплатно је користе пет година, након чега остварају право власништва. У супротном, држава ће заплијенити земљу.

Понуда не важи за стране држављане - наводе надлежни.

Поклоњена земља мора бити удаљена најмање 20 километара од градова са 300 хиљада или више становника, односно десет километара од насеља са 50 до 300 хиљада становника.

Поједини социолози и аналитичари страхују да ће руски олигарси пронаћи начин да се домогну земље и предају је у руке Кинеза, који већ дуго показују "апетит" за дуготрајно изнајмљивање обрадивих површина.

Уколико план одобри званична Москва, програм насељавања почеће 1. јануара 2016. и трајаће 19 година.