latinica  ћирилица
28/07/2015 |  17:36 | Аутор: СРНА

Жан-Мари Ле Пен остаје почасни предсједник странке

Апелациони суд у Версају потврдио је пресуду нижег суда да се поништи одлука о смјени Жан-Мари Ле Пена са позиције почасног предсједника странке Национални фронт.
Жан-Мари Ле Пен (архива) -
Жан-Мари Ле Пен (архива)

Овим је бивши лидер француског десничарског Националног фронта Жан-Мари Ле Пен забиљежио данас нову правну побједу, онемогућивши кћерку Марин Ле Пен да га смијени са позиције почасног председника странке.

Марин Ле Пен, која је сада на челу десничарске странке коју је основао њен отац, покренула је почетком мјесеца гласање путем поште о промјени статута Националног фронта, како би била укинута позиција почасног предсједника на којој се налази њен отац.

Жан-Мари Ле Пен је тужио странку, а суд у Нантеру је одлучио да гласање треба да буде обустављено.

Национални фронт је уложио жалбу коју је суд у Версају данас одбацио, потврдивши одлуку нижег суда.

Суд је пресудио да ће гласање бити суспендовано док не буде организована генерална скупштина у складу са садашњим статутом.

Ово је трећа правна побједа Ле Пена у сукобу са Марин која је у мају избацила оца из странке због контроверзних изјава о нацистичким гасним коморама, пренио је АФП.

Међутим, суд је одредио да он буде враћен међу чланове будући да његова суспензија "крши статут" тиме што није наведено да је ријеч о привременој мјери до дисциплинског поступка.