latinica  ћирилица
28/07/2015 |  22:13 | Аутор: СРНА

Могерини: Ново поглавље у односима са Ираном

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини поздравила је током посјете Техерану ново поглавље у односима са Ираном.

"Споразум о иранском нуклеарном програму који је постигнут 14. јула између Техерана и великих сила отвориће ново поглавље у односима између Ирана и ЕУ", изјавио је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са иранским министром спољних послова Мохамедом Џавадом Зарифом.

Могеринијева је, током прве посјете Техерану након што је закључен историјски споразум о иранском нуклеарном програму, разговарала са Зарифом и предсједником Хасаном Роханијем.

Званичници су разговарали о заједничкој посвећености ка спровођењу споразума који је усмјерен на ограничавање цивилног нуклеарног програма Ирана у замјену за постепено укидања међународних санкција и успостављању дијалога на високом нивоу.

"На исти начин на који смо уложили напоре да постигнемо споразум морамо да се концентришемо и на његову стриктну и комплетну примјену да би наш народ и читав свијет имали користи", рекао је ирански предсједник.

Ирански министар спољних послова је истакао да је Иран увијек поштовао своје обавезе и додао да ће Техеран наставити сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију /ИАЕА/.

Он је додао да се нада да ће САД и ЕУ наставити да спроводе своје обавезе.