latinica  ћирилица
29/07/2015 |  08:42 | Аутор: СРНА

Хрватска: Данас одлука о арбитражи

Хрватски сабор требало би данас да донесе одлуку о иступању Хрватске из арбитражног споразума са Словенијом.

На ванредној сједници, сазваној на захтјев хрватске Владе, посланици ће расправљати о новонасталим околностима у вези са спровођењем Споразума о арбитражи између влада Хрватске и Словеније.

Хрватске парламентарне странке јединствене су у ставу да Загреб мора изаћи из арбитраже, након што су медији прошле седмице објавили транскрипте договора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и дипломате Симоне Дреник о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници.

Соколец и Дреникова су у међувремену поднијели оставке, а словеначка Влада јуче је за свог новог арбитра именовала предсједника Међународног суда правде Француза Ронија Абрама и истакла да су тиме уклоњене препреке за наставак арбитраже.

Да би Хрватски сабор обавезао Владу да изађе из арбитражног поступка око границе са Словенијом потребно је да за тај проједлог гласа 101 посланик.

Уколико Хрватски сабор да "зелено свјетло" Влади, она ће тада да обавијести суд да излази из арбитраже са Словенијом, да прогласи суспензију и повучи хрватског арбитра Будимира Вукаса.

Из Сталног арбитражног суда јуче је саопштено да желе што прије да саслушају обје стране у вези са хрватским захтјевом да поступак арбитраже са Словенијом буде одмах обустављен, јер је "цио процес контаминиран".

Суд је позвао обје стране да у међувремену не погоршавају ситуацију.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму.

Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија - по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором са пописа Европске комисије.