latinica  ћирилица
29/07/2015 |  08:53 | Аутор: СРНА

Трајковић: Приштина не може у УНЕСКО без гласова Срба

Чланство Косова у Унеску није могуће без подршке Срба на Косову и Метохији у парламенту самопроглашеног Косова, изјавила је некадашњи посланик у скупштини Косова Рада Трајковић.

Трајковићева је навела да то није могуће ни према према Уставу самопроглашеног Косова и правним обавезама које је Приштина преузела из плана Мартија Ахтисарија.

"Иако чланови 17 и 18 Устава предвиђају усвајање међународних уговора и учлањење у међународним организацијама, члан 81 изричито каже да се закони који се односе на заштиту културне баштине, образовање и језике сматрају од виталног значаја и да је за усвајање таквих аката потребна већина гласова посланика из редова мањинских група поред већине гласова албанских посланика", рекла је Трајковићева за београдски дневник "Данас".

Она је подсјетила и да је Анексом пет Ахтисаријевог плана предвиђено да власти из Приштине морају да се консултују са Српском православном црквом у вези са било каквим активностима које би промовисале српско православно насљеђе у туристичке, научне, образовне или друге јавне сврхе.

"То значи да власти у Приштини не могу самостално, без консултације са СПЦ, да предузимају било какве потезе који се односе на српско верско и историјско наслеђе, попут чланства у Унеску. Јасно је да чланством у Унеску Косово намерава да добије афирмацију своје самопроглашене државности", навела је Трајковићева.

Она је оцијенила да чланство у Унеску Косово не може да постигне легалним путем чак ни према свом Уставу без гласова српских посланика у косовском парламенту, нити би могли на законит начин да предузимају било шта у вези са српским насљеђем у Унеску без консултације са СПЦ.