latinica  ћирилица
30/07/2015 |  12:34 | Аутор: СРНА

Приједор: Уговори за стамбено збрињавање 10 повратника и расељених лица

Представници градске управе Приједор и невладине хуманитарне организације "Хилсферк Аустрија Интернешнел" потписали су трипартитне уговоре о стамбеном збрињавању 10 корисника из реда повратника и расељених лица.
Приједор: Потписани уговори о стамбеном збрињавању - Фото: СРНА
Приједор: Потписани уговори о стамбеном збрињавањуФото: СРНА

Представник "Хилсферка" Азема Авдушиновић рекла је да је вриједност радова на обнови шест кућа и изградњи четири куће око 350.000 евра, те да је рок за завршетак радова 60 дана, а већ наредних дана извођачи ће бити уведени у посао.

"У Приједору ћемо корисницима којима ћемо обновити стамбене јединице омогућити и економску одрживост повратка. У зависности од њихових радних способности и ресурса које већ посједују креираћемо им могућност да раде да би остварили приходе и живот на свом имању", нагласила је Авдушиновићева.

Уговори су потписани у оквиру пројекта "Подршка трајним рјешењима стратегије имплементације ревидираног Анекса седам Дејтонског мировног споразума ИПА 2012", а Авдушиновићева је навела да је ријеч о пројекту који се проводи у 10 општина и у којем учествује седам партнера, док је главни партнер УНХЦР који је уједно и донатор са ЕУ.

Према њеним ријечима, буџет пројекта је осам милиона евра, од чега ЕУ донира седам милиона евра, а остатак УНХЦР.

Она је додала да у оквиру овог пројекта постоји и сегмент развоја малих предузећа, у оквиру којег је прошлог мјесеца фирми "Кромекс" донирана машина, опрема и алати за машине у вриједности 20.000 КМ, а чиме је отворена могућност отварања једног радног мјеста за повратника или расељено лице.

Авдушиновићева је потврдила да је "Хилфсверк Аустрија" од 1995. године реализовао око 60 милиона евра средстава разних донатора на простору БиХ.

Координатор пројеката инфраструктуре града Приједора Станко Марковић рекао је да је веома важан сегмент овог пројекта то што су први пут укључена расељена лица.

"Пројекат стриктно тражи ријешене имовинске односе. Корисник мора имати имовину у свом власништву, односно 1/1, што није случај са расељеним особама на подручју града Приједора. То значи да ће градска управа убудуће врло брзо да реагује, да се ријеши имовинско стање, како би донаторска средства могла да буду што више реализована у нашем граду", рекао је Марковић.