latinica  ћирилица
30/07/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Касиповић: Унаприједити механизме и институције заштите

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић сматра да је Српска знатно напредовала у области заштите људских права, али је и даље потребно унаприједити механизме и институције које обезбјеђују ту заштиту.

"Трговина људима представља комплексан друштвени феномен, који захтијева правни и друштвени приступ, односно примјену ефикасних мјера на плану превенције, кажњавања учинилаца и заштите жртава", рекао је Касиповић поводом Међународног дана трговине људима, који се обиљежава данас.

Он је истакао да је ријеч о заштити једног од основних људских права с напоменом да су жртве овог кривичног дјела углавном злостављане и искориштаване на веома бруталан начин, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Касиповић је указао и да су потребне активности и сарадња свих надлежних органа на сузбијању и откривању починилаца ових кривичних дјела.

У саопштењу се подсјећа да су Кривичним законом Републике Српске у члану 29 прописани кривично дјело трговине људима, трговине малољетним лицима и организовање групе или злочиначког удружења за извршење кривичних дјела трговине људима и трговине малољетним лицима.

Тиме је извршено усклађивање законодавства са Конвенцијом УН против транснационалног организованог криминала, коју је БиХ ратификовала 2005. године, као и директивом ЕУ о сузбијању и борби против трговине људима, напомињу у саопштењу.

Међународни дан борбе против трговине људима обиљежава се након што је установљен новембра 2013. године резолуцијом Генералне скупштине УН усвојеном с циљем подизања свијести о ситуацији у којој се налазе жртве трговине људима и промоције њихових права