latinica  ћирилица
30/07/2015 |  18:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Пахор: Арбитражни споразум нема алтернативу

Арбиражни споразум Словеније и Хрватске о разграничењу у Пиранском заливу нема алтернативу, а све друго би могло да покрене "процес негативне спирале" са нежељеним последицама за мир и стабилност у том делу Европе, поручио је данас словеначки предсједник Борут Пахор.

Пахор је уочи шесте годишњице словеначко-хрватског сусрета у дворцу Тракошћан, када је споразум потписан, поручио да би тражење нових путева представљало повратак старој пракси неповјерења и неспоразума двију држава.
 "Био би процес негативне спирале са непредвидивим и нежељеним посљедицама не само по билатералне односе, већ и за мир и стабилност у овом дијелу Европе", рекао је Пахор.
 Словеначки предсједник каже да никада више не би волео да се врати такво расположење јавности када се мирољубива и добросусједска политика представља као неразумна.
 "Било је то јако лоше и опасно", истакао је Пахор.
 Сви који вјерују у мир и пријатељство имају одговорност да се поново потруде да успоставе и ојачају међусобно повјерење, поручио је словеначки предсједник.
 "То никада није лако, увек је тешко и увек је добро и на крају лијепо", рекао је он и додао да се повјерење не подразумијева само по себи, већ да се за њега треба искрено потрудити.