latinica  ћирилица
30/07/2015 |  19:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Албанска страна опструише имплементацију споразума

Први потпредсједник владе Ивица Дачић изјавио је данас да албанска страна на Косову и Метохији има потребу да због унутрашњих политичких разлога опструише договор за потпуну имплементацију Бриселског споразума и нагласио да је Заједница српских општина најзначајнији дио споразума који није испуњен.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је, одговарајући на питање посланика Јединствене Србије Драгана Марковића о дијалогу у Бриселу, рекао да је то један од кључних критеријума у европским интеграцијама, да је Србија поштовала све сто је потписала и да ће наставити да инсистира до краја на споразуму, чија је основна снага ЗСО.

Приштина, рекао је Дачић, у Брисел долази са зељом да се не договоримо, а Београд трпи посљедице такве политике.

"Али зато смо успјели да међународним факторима ставимо до знања да је Србија фактор рјешавања проблема, да смо предвидив партнер и да оно што се договоримо и реализујемо", рекао је Дачић.

Он је нагласио и да Србија није промјенила своју позицију и да не признаје једнострано проглашену независност Косова, наводећи да такав једнострани чин не може бити легализован јер крши основне принципе међународног права.

Дачић, који је и предсједавајући ОЕБС-у, каже и да Србија свакако не може висе да брани територијални интегритет других земаља него што брани територијални интегритет Србије, као и да ће такву политику наставити.

"Кад амерички предсједник позива све земље у свијету да не признају Палестину прије него што се договори са Израелом, а САД признају Косово без икаквог договора са нама. Ако у ОЕБС-у имате готово на сваком састанку причу да су нарушени основни принципи међународног права поводом Украјине - ми не можемо да превидимо чињеницу да је то прво учињено на примјеру Србије", рекао је Дачић.