latinica  ћирилица
02/08/2015 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Срамна одлука о забрани обиљежавања "Олује" у Сарајеву

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин осудио је данас одлуку власти у Сарајеву да забране обележавање прогона Срба из Хрватске у акцији "Олуја" и поручио да Србија води миротворну политику, али да се неће зарад добросуседских односа правити да се "Олуја" није догодила.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Срби имају право да жале за 250.000 сународника који су за четири дана убијени и трајно протјерани из Хрватске, казао је Вулин.

- То је нешто што је белег срамоте за власти у Сарајеву, као и за сваку власт која није у стању да спусти главу пред туђом патњом, рекао је Вулин новинарима у Београду.

Људима је у Сарајеву забрањено да жале и да кажу да им је страшно тешко што је 250.000 људи у четири дана трајно протјерано са својих огњишта, рекао је Вулин и истакао да ни у Другом свјетском рату тако велики број људи за тако кратко вријеме није био трајно протеран.

- Не смијете то да обиљежите у Сарајеву, мјесту које би требало посебно да осјећа патње и да разумије друге, јер је то Сарајево од цијелог свијета увијек тражило саосећање и подршку за патње својих суграђана. Зашто су онда наше патње мање?, запитао је Вулин.

Он је поновио да ће Србија 4. и 5. августа обиљежити дан прогона Срба из Хрватске, односно историјску истину и поручио да Србија води миротворну политику, али да се неће зарад добросусједских односа правити да се "Олуја" није догодила и да неће окренути главу од српских жтрава, патњи и страдања.

- Ми умијемо да прогутамо тешку и ружну ријеч, да окренемо главу и прихватимо да зарад добросусједских односа некад и не кажемо све што мислимо, али ово није начин да се Србији врати за њено стрпљење, посвећеност и за то што без Србије нема мира на Балкану, поручио је Вулин.

Он је истакао да је премијер Србије Александар Вучић прешао преко покушаја убиства у Сребреници, а да кантоналне власти у Сарајеву не могу да прихвате да Срби имају право да један дан у години "плачу над својим сународницима".

- Нека се нико не нада да у српској влади постоје они који ће окренути главу од српских жртава и свако ко мисли да у томе има неке пријетње, нека се прво погледа у огледалу и погледа у историју, поручио је Вулин и додао да је у Србији сазрела једна генерација политичара "који говори оно што народ мисли и која се не стиди да каже истину, на цивилизован начин без пријетње било коме".

Он је истакао да без истине нема помирења, ни добросусједских односа и да српски народ треба да подигне главу, да поштује своје и да разумије туђе жртве.