latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:35 | Аутор: БЕТА

Веритас: Хрватска злоупотребљава Интерпол

Документационо информациони центар "Веритас" оцијенио је да Хрватска злоупотребљава Интерпол, што, како тврде, доказује велики број обустављних судских поступака, након што су ухапшени по Интерполовим потјерницама ван Хрватске пребачени у ту земљу.
Саво Штрбац - Фото: СРНА
Саво ШтрбацФото: СРНА

"На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, до сада је ван Хрватске је ухапшено 150 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих је 47 екстрадирано у Хрватску", наводи се у писаној изјави предсједника Веритаса Сава Штрбца.
 Како тврди, до сада је против њих 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.
 Веритас упозорава на злоупотребе поводом случаја Миленка Марића, који живи у Великој Британији, а којег је, како тврде, у недјељу ухапсила лондонска полиција у станици у коју је "сам дошао да се распита може ли путовати у родно мјесто".
 Како се наводи, Марић је задржан у притвору уз објашњење да је пред хрватским правосуђем оптужен за кривично дјело ратног злочина и да се налази на међународној потјерници.
 "Након 48 сати пуштен је из притвора да се брани са слободе, уз обавезу да не напушта мјесто боравка и да се одазива судским позивима", стоји у саопштењу Веритаса у коме се додаје да тај центар посједује оптужнице Жупанијског Државног тужилаштва у Осијеку од 3. априла 2001. године, на којој се налази 57 оптужених барањских Срба, међу којима и Марић.
 Он се терети да је као припадник милиције СУП-а Бели Манастир у августу и септембру 1991. године лишавао слободе становнике Барање несрпске националности, а затим их сам или заједно са другим милиционерима физички малтретирао, међу којима Јована Наранџу, Стипу Бенка и Фрању Јоха.
 Према наведеној оптужници, како наводи Веритас, до сада су ван граница Хрватске ухапшени Срби Бранко Мумлек, Тихомир Кашанин, Саво (Ибрахим) Ковачевић и Милош  Марковић, који су изручени у Хрватску.
 "Против њих су, након преквалификације ратног злочина у оружану побуну, поступци обустављени, осим у односу на Ковачевић Саву (Ибрахима), који је неправоснажно осуђен на седам година затвора", стоји у саопштењу.
 Са исте оптужнице, Срби који су ухапшени у Хрватској су Никола Алаица, Миле Бекић, Драго Карагаћа, Милан Прусац, Петар Мамула и Срето Јовандић.
 "Сви су ухапшени у октобру 2000. године, више пута осуђивани на временске казне, да би 2006. године, након преквалификације ратног злочина у оружану побуну и након више година проведених у притвору, поступци против њих били обустављени", наводи Веритас.
 У Хрватској је у фербуару 2004. ухапшен и Стокан Секанић, правоснажно осуђен на 8 година затвора, умро 2010. године у току издржавања казне.
 Срби са те оптужнице, како се наводи, ухапшени су и у Србији, а то су Велимир Бертић, Зоран Вукшић, Бранко Хрњак и Слободан Стригић.
 Они су у јуну 2012. године осуђени на временске казне од 1,5 до 20 година затвора, али је Апелациони суд потврдио првостепену пресуду само у односу на Велимира Бертића, док је у односу на остале укинуо пресуду и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење, које је у току.
 "Бертић је казну од годину и по издржао још у јуну прошле године, али је његов предмет у Хрватској, без обзира на ургенције Тужилаштва за ратне злочине Србије, и даље отворен, а он се и даље налази на Интерполовој потјерници, због чега не смије да напусти Србију из страха од поновног хапшења", наводи се у саопштењу Веритаса.