latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Јосиповић: "Олују" славити уз пружену руку другој страни

Бивши председник Хрватске и лидер новоосноване политичке опције "Напред Хрватска - прогресивни савез" Иво Јосиповић сматра да војно полицијску акцију Олуја треба славити као важан дан хрватске историје, уз пружену руку и онима који су, како каже, били на другој страни.

Уочи обиљежавања 20. годишњице од акције у којој је прогнано око 220.000 Срба, док је готово 2.000 убијено или нестало, односно датума који Хрватска слави као Дан побједе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, Јосиповић тврди да је Олуја значила "коначно ослобођење земље од окупације, након пуно жртава, разарања".

Хрватски политичар наглашава и да су, с друге стране, "на овај или онај начин" тада страдали многи Срби.

"Прослава Олује, о томе сам пуно говорио, треба бити таква да можемо рећи како смо након побједе у рату побиједили и у миру. Олуја мора славити мир, бити дан када ћемо славити побједу и наше бранитеље, али и одати почаст свим невиним жртвама", поручио је Јосиповић у интервјуу бањалучким "Независним новинама".

Према његовом мишљењу, прослава би требало да буде интегративне природе, таква да потврди како је у Домовинском рату изборена слобода за све хрватске грађане. Јосиповић додаје да је више пута посјетио не само мјеста страдања хрватских жртава, већ и мјеста гдје су страдали цивили српске националности.

"Нажалост, у томе ме нису пратили други политичари", навео је представник хрватске политичке сцене који констатује и да историја показује да у кризним ситуацијама, посебно када је ријеч о сиромашењу људи, јача национализам и да је важно како се постављају политичари јер "радикализам и мржња нису никада донијели добро људима и државама".

Актуелну хрватску политички сцену Јосиповић види као турбулентну, обиљежену привредном кризом и нарастајућом конфронтацијом ХДЗ-а и СДП-а на идеолошком плану и указује на то да се умјесто о развоју и напретку "још воде битке из Другог свјетског рата, из Домовинског рата, лове се удбаши, постиче мржња...".