latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина: Пропала иницијатива за резолуцију о геноциду над Албанцима

Косовски парламент није данас изгласао резолуцију о геноциду над Албанцима током посљедњег рата, коју су поднијеле три опозиционе странке.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Против резолуције гласало је 55 посланика, за је било 42, док су пет посланика била уздржана, јавили су приштински медији.

Иницијативу је поднио покрет Самоопредјељење заједно са Алијансом за будућност Косова и Иницијативом за будућност Косова. Они, наиме, сматрају да су припадници српских безбједносних снага починиле геноцид над Албанцима у Покрајини током посљедњег рата.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да би усвајање резолуције о геноциду у косовској скупштини онемогућило нормалан дијалог Београда и Приштине и довело у питање све што је до сад постигнуто Бриселским споразумом.

Ђурић је у петак рекао да је сигуран да српски представници у косовској скупштини неће подржати такав приједлог и истакао да одлука покрајинске владе не би смјела да буде донесена без консултација са Србима на КиМ.

"То би веома отежало разговоре о нормализацији и морали бисмо озбиљно да разматрамо шта и како даље послије тог потеза, који би био непријатељски према нашој земљи и народу", рекао је Ђурић.

Иницијативу је у петак Предсједништву косовске скупштине предложила шефица групе Алијансе за будућност Косова Доника Кадај Бујупи, а тај приједлог су подржале остале парламентарне групе.

АБК је једна од најјачих опозиционих партија у косовском парламенту, а њеном лидеру Рамушу Харадинају, бившем вођу тзв. ОВК, два пута је суђено у Хагу за ратне злочине почињене над цивилним становништвом и оба пута је ослобођен.