latinica  ћирилица
03/08/2015 |  14:30 | Аутор: Б92

Ветерани гађали Тачија и викали: Лопове!

Замјеника премијера Косова и лидера ДПК Хашима Тачија ветерани ОВК гађали су флашама док је прелазио пут од зграде парламента до владе.

У парламенту је у току расправа о усвајању уставног амандмана који би омогућио формирање Специјалног суда за злочине ОВК.

Ветерани, који испред зграде косовског парламента протестују незадовољни јер се нису нашли на списку којим им се признаје тај статус, Тачија су гађали флашама и узвикливали: "Лопове, лопове".

Расправа у парламенту се одвијала у готово празној сали, пошто су је напустили премијер Иса Мустафа, а потом и Хашим Тачи.

И већина посланика ДПК је напустила засједање, а приштинска Газета Блиц је на свом порталу објавила да Тачи код својих посланика упорно инсистира да гласају за уставне амандмане који би омогућили формирање специјалног суда за ратне злочине које је починила ОВК.

Портал тврди да ће амандмани добити неопходну подршку од 80 гласова посланика, али да Тачи страхује да се гласању приступи са тако тесном већином, те због тога наставља притисак на посланике како би их убедио да гласају "за".

Агенција Косовапрес је јавила да је Мустафа парламент напустио како би припремио Нацрт закона о формирању специјалног суда о којем ће се, како се очекује, расправљати на данашњој ванредној сједници парламента.

Мустафа је најавио ванредну седницу којој ће, како је рекао, током дана бити достављен Нацрт закона о специјалном суду, те Нацрт закона о правној заштити и финансијској подршци потенцијалних оптужених у судским процесима који буду вођени у тој правосудној институцији.

Опозиција, међуитм, не одступа од свог става против усвајања уставних амандмана, а главни аргумент у расправи је био да је неуставно изјашњавати се поново о уставним амандманима које је парламент одбацио 29. јуна.