latinica  ћирилица
04/08/2015 |  16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Све веће шансе за пријевремене изборе

Грчка љевичарска влада признала је данас да ће неслагање унутар владајуће партије највјероватније изазвати опште изборе, извијестили су локални медији.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Портпаролка грчке владе Олга Геровасили одбацила је могућност формирања владе националног јединства и описала могућност пријевремених избора као "вјероватну".

- Рјешење ће бити пронађено, пошто држави треба снажна влада, рекла је Геровасили за приватну телевизију "Скаи".

"(Пријевремени) избори су вјероватни, али то не значи да ћемо се данас бавити тиме када ће они бити одржани, додала је Геровасили.

У јеку нестабилности у земљи, главни берзански индекс пао је данас поподне за још два одсто, другог дана пошто је берза отворена послије пет седмица паузе, пренио је АП.

Посланик владајуће Сиризе Панајотис Лафазанис, који је смијењен са мјеста министра енергетике због противљења мјерама штедње, позвао је колеге да му се придруже у гласању против владе када се у парламенту буде одлучивало о пакету финансијске помоћи.

- Лично нећу гласати за нови пакет помоћи који ће наставити уништавање наше земље и угрожавање њеног народа, рекао је Лафазанис за радио "Реал ФМ".

- Посланици Сиризе морају да се боре до посљедњег минута да спријече владу да потпише трећи пакет помоћи, додао је Лафазанис.

Министар финансија Еуклид Цакалотос данас се поново састао са међународним кредиторима Грчке, такозваном "тројком", представницима Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда.

Геровасили је рекла да је грчка влада и даље посвећена завршетку преговора до 18. августа и да ће рад на тексту нацрта споразума почети ове седмице.

Грчка влада је 13. јула пристала на мјере штедње у замјену за трогодишњи пакет финансијске помоћи у износу до 86 милијарди евра, што је трећи програм спасавања те државе у пет година.