latinica  ћирилица
04/08/2015 |  19:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови случај педофилије у британском естаблишменту

Британски естблишмент је доживио нови ударац када су објелодањене сумње да је бивши премијер Едвард Хит учествовао у сексуалном злостављању дјеце, што је посљедња у низу оптужби за педофилију високих британских званичника.

Хит је био на челу Британије од 1970. до 1974. године и важио је за озбиљног самца, који воли једрење и класичну музику. Умро је 2005. године у 89. години.

Сада је још један од високих функционера који су оптужени, многи постхумно, за сексуално злостављање дјеце.

Овај најновији скандал избио је у тренутку када Британија предузима напоре да истражи тврдње да су људи који припадају друштвеној елити учествовали и прикривали сексуално злостављање дјеце у другој половини 20. вијека.

"Апсолутно сам сигуран да је у високом друштву било доста политичара и других који су сексуално злостављали дјецу и који то вјероватно још раде", изјавио је Сајмон Данцук, посланик опозиционе Лабуристичке странке и водећи заговорник расвјетљавања ових случајева, преноси АФП позивајући се на телевизију Скај њуз.

Хит, који је својевремо био лидер Конзервативне странке, је постао дио скандала јуче када је Независна полицијска комисија за жалбе саопштила да ће истражити тврдње једног полицајца у пензији да се 1990. године одустало од једног процеса када је оптужени запријетио да ће разоткрити бившег премијера.

Дневник "Дејли миррор" је потом пренео тврдњу једног човјека који тврди да га је Хит силовао 1961. године када је имао 12 година. Директну истрагу о педофилији бившег премијера сада води Скотланд јард, навео је ББЦ.

Хит је посљедњи у низу политичара оптужених за педофилију. Прије њега оптужбе су изнијете против покојног Леона Британа, министра унутрашњих послова у вријеме премијерке Маргарет Тачер, Сирила Смита, посланика Либералне странке који је преминуо 2010. године и Гревила Џенера, бившег посланика Лабуристичке странке и члана Горњег дома парламента.

Прошлог мјесеца, објављено је да је обавјештајна служба МИ5 1986. године тражила да се заташкају тврдње да један члан парламента "има склоност ка малим дјечацима".

Постоје индикације да су дјеца злостављана у ексклузивном комплексу апартмана на Долфин скверу у близини парламнета, гдје радо одсједају посланици, наводи АФП.

Политичари су само један елеменат цјелокупне слике. Прошлог мјесеца је покренута опсежна истрага о сексуалном злостављању дјеце у читавом низу британских институција од парламента до ББЦ-ја чији је водитељ Џими Севил повезан са педофилијом, домова за дјецу и цркава.

У истрази коју воде судије, наводе се процјене да је једно на сваких 20 дјеце било сексуално злостављано.