latinica  ћирилица
23/08/2015 |  09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Хиљаде мигранта стиже у Прешево (ФОТО)

Министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио је данас у Миратовцу, недалеко од Прешева, гдје мигранти прелазе српско-македонску границу, да се у том селу прави додатни камп за њихов прихват.
Мигранти  (Фото:Screenshot) - Фото: РТС
Мигранти (Фото:Screenshot)Фото: РТС

Гашић, који је претходно посјетио Прихватни центар у Прешеву и упознао се о условима у којим мигранти бораве, навео је да се у Србији већ ради на организацији новог прихватног центра. Рекао је да се не може утврдити колико ће бити миграната, али да залихе хране и воде нису довољне, и апеловао да сви који могу помогну и укључе се у пружање помоћи.

- Не можемо да утичемо на то ако буде заустављен пролаз у Мађарској, ми не можемо да забранимо никоме да уђе у Србију нити да му кажемо гдје да иде - просто се знају међународни закони - рекао је Гашић, одговарајући на питање новинара шта ће се десити ако Мађарска затвори своју границу за мигранте.

Министар Гашић у Прешеву

Оцијенио је да постоји добра организација свих државних органа, и навео да у Миратовцу заједно помажу Дом здравља Прешево и Црвени крст, полиција и жандармерија, војска и сви други, а све да би се тим људима омогућио хумани третман.

Уз помоћ руског и српског хуманитарног центра добијени су шатори и све што је потребно за пријем толиког броја људи.

- Гранични прелази су проходни и нема проблема за све који пролазе кроз Србију и наше грађане који се враћају из Грчке. Нема задржавања, ни виза на граници на путу према Грчкој и Србији. Овдје има више од 5.000 људи. Очекујемо да талас у наредних дан или два буде у једнаком интензитету. Увели смо и трећи смјену полиција, издају се потврде, ради се 24 сата - истиче министар.

Он је рекао и да држава дневно троши 15.000 евра на средства за хигијену, воду и основне потрепштине, али и да држава издваја много већа средства - за дневнице, гориво и све остало да би могле да се проведу предвиђене процедуре.

Одговарајући на питање да ли се то може издржати, Гашић је рекао да нема избора и да Србија очекује помоћ свих пријатеља.

- На овом се види да се Србија једина у региону одговорно и систематски бори с оваквим проблемом. Ови људи осјећају хуман однос Србије према њима. Са оволиким бројем људи немате ниједан инцидент и они мирно чекају, дисциплиновани су и раде све што им кажу наши државни органи. Имали смо овдје и порођај и брзом реакцијом све је било у реду - додао је Гашић.

Колона избјеглица у Прешеву пола километра 

Група од око 2.000 миграната стигла је током ноћи у Прешево преко прелаза Миратовац. Око 5.000 избјеглица у 50 аутобуса синоћ је кренуло за Србију. 3.000 чека превоз.

Испред Прихватног центра у Прешеву формирала се колона дуга више од пола километра. Танјуг јавља да је ријеч о групи од око 2.000 људи који су јуче пробили кордон македонске полиције и прошли границу између Грчке и Македоније.

Мигранти на путу према Србији

Избјеглице кажу да су у Србију ушли без проблема и нису имали никаквих потешкоћа са полицијом.

Ред испред Прихватног центра у Прешеву сада је изузетно велики, а Црвени крст, УНХЦР и Комесаријат за избјеглице дијеле храну, воду и средства за хигијену мигрантима који су тек стигли.

У Прешеву је неколико аутобуса који ће мигранте превести до Београда.

Министар одбране Братислав Гашић посјетиће данас гранични прелаз Прешево и Прихватни центар за мигранте у том граду.

Мигранте организовано превозе у Србију

Велики број миграната који су прешли грчко-македонску границу и дошли до Ђевђелије, протекле ноћи је организовано у аутобусима, минибусевима и такси возилима кренуло за Србију.

Специјална јединица македонске полиције организовала је уз помоћ локалне полиције превоз за све мигранте који су се јуче затекли у Ђевђелији, изјавио је за Танјуг Јасмин Реџепи из невладине организације Легис.

Мигранти одлазе из Македоније

Он каже да јеријеч о "неофицијелном" превозу и да је пут Србије кренуло скоро 5.000 људи.

- То значи да су аутопревозници са свих страна Македоније дошли да превезу мигранте до српске границе. Имали смо на десетине и десетине аутобуса, више од 50, такође кренули су минибусеви и такси возила. Оно што је битно, људи плаћају свој превоз, као и до сада када су плаћали аутобусе или возове - рекао је Реџепи.

Према његовим ријечима, то је пракса коју је Македонија преузела од Србије - да мигранти имају право да користе јавни превоз и они га и плаћају исто као и грађани Македоније и добијају фискалне рачуне.

Реџепи сматра да је то што се десило у суботу, када је око хиљаду миграната на два мјеста пробило кордон полиције на граници, посљедица тога што је полиција изгубила контролу, па је људи пропустила, а дио су границу прешли сами, па нису могли силом да их спријече и на крају су сви они успјели да уђу на територију Македоније.

- Малтене окупирали су Ђевђелију, била је "поплава" људи, њих око 4.000 до 5.000 ушло је у град, возови су примили онолико колико су могли, а онда се неофицијелно организовао превоз за остале - рекао је Реџепи.

Он је додао да је обично у Македонију дневно улазило између 1.500 и 2.000 миграната, а да је јуче био "хаос" који се, према његовом мишљењу, могао избећи, јер Србија није затворила своју границу.

- И даље смо могли да имамо тих 1.500-2.000 миграната и да се бринемо о њима, да им обезбиједимо воду и храну. Проблем је био што полиција није давала довољно дозвола за пролазак - рекао је Реџепи.

Екипа Танјуга на лицу мјеста увјерила се ноћас да се многобројни аутобуси и остала возила бројних превозника и ауто ознака из цијеле Македоније, крећу по граду и укрцавају мигранте уз асистенцију полиције, која није жељела да даје коментаре.