latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Црнадак: Бечки самит БиХ доноси око 1,5 милијарди евра помоћи

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да БиХ на Бечкој конференцији може рачунати на око милијарду евра као подршку буџетима и око 500 милиона евра за инфраструктурне, енергетске и друге инвестиционе активности у наредне три године.
Сарајево- Игор Црнадак - Фото: СРНА
Сарајево- Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је рекао да се на Бечкој конференцији не завршава прича о финансијској подршци БиХ, него тамо заправо тек почиње и зависиће од квалитетно припремљених пројеката и од успјешног провођења реформи.

Према његовим ријечима, ово министарство је у потпуности спремно за конференцију у Бечу. Подсјетио је да је БиХ још раније, заједно са Европском комисијом, дефинисала пројекте са којима улази у регионално инфраструктурно повезивање.

- У међувремену су достављени пројекти за мостове у Градишци и Свилају, што је од посебног значаја за повезивање Републике Српске и БиХ са Европом, а након посљедњег сусрета српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и премијера Србије Александра Вучића најављено је да ће један од пројеката бити и пруга Београд - Сарајево, тако да ће и то бити једна од важних тема за БиХ - навео је Црнадак.

Министар Бечку конференцију која је наставак тзв. Берлинског процеса види као снажну потврду европске будућности региона и подстрек за политичку стабилизацију прилика на Балкану.

Сматра да је одлично што ће у Бечу бити потписан споразум о међудржавној граници БиХ и Црне Горе. Као једну од тема Бечке конференције најавио је питање таласа азиланата према Европиу, те је истакао да, иако стање у Македонији, па и Србији изгледа доста озбиљно, у БиХ за сада нема најаве драматичног прилива азиланата.