latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:34 | Аутор: СРНА

Голић: Потребно заједничко депоновање отпада

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић оцијенила је да су лошем стању у управљању отпадом у Српској допринијели високи трошкови, нерационална организација, низак квалитет услуга и недостатак одговарајуће инфраструктуре.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Раније је једини начин управљања отпадом било одлагање на локалне депоније које, уз ријетке изузетке, не задовољавају ни основне услове. Наше тренутно опредјељење је заједничко депоновање отпада путем међуопштинских предузећа и на санитарним депонијама регионалног типа - изјавила је Голићева.

Она је нагласила да достизање стандарда ЕУ захтијева велика улагања, што се у Српској тренутно не може примијенити.

- Финансирање система управљања отпадом треба да се планира из средстава економских такси за отпад, буџета локалне управе, средстава грађана, буџета Републике Српске и других извора - навела је Голићева.

Она је подсјетила да је прије доношења Закона о управљању отпадом, прије нешто више од годину дана, ова област била потпуно неуређена, а непримјерено одлагање отпада на неусловним локалним депонијама представљало је отворену опасност за здравље људи и животну средину.

Поручила је, да отпад није смеће, те да се може искористити на бројне начине, као енергент, сировина и слично.

- Према одредбама новог закона, отпад се може користити за поновну употребу производа, за рециклажу, ради добијања сировине за производњу истог или другог производа, као секундарна сировина, те за енергетско искориштавање - појаснила је Голићева.